28 Květen 14 15 Zář 17

Reakce Lékařů bez hranic na propuknutí cholery v Jižním Súdánu se rozšiřuje

Cholera, která propukla v Jubě, hlavním městě Jižního Súdánu, se nadále šíří. Poslední oficiální údaje uvádějí 733 případů.

Většina nemocných se nadále léčí ve Fakultní nemocnici v Jubě, která je hlavní nemocnicí ministerstva zdravotnictví ve městě. Lékaři bez hranic vyslali své čtyři spolupracovníky, aby zde podporovali léčbu cholery.

Lékaři bez hranic v sobotu 24. května otevřeli speciálně určené léčebné středisko se 100 lůžky v okrese Gudele 2. Další léčebné centrum a jedno nebo více středisek pro orální rehydrataci otevřou v následujících dnech. Týmy zdravotníků mají v plánu vytvořit dostatečné kapacity pro léčbu všech pacientů pro případ, že by epidemie nabrala rychlé tempo. Chtějí také ulehčit Fakultní nemocnici v Jubě, která je silně vytížená.

Do rána 28. května přijalo středisko Lékařů bez hranic v Gudele 2 celkem 88 pacientů, každý den jich přichází přibližně 20. Zprávy o novém léčebném centru se šíří mezi populací a Lékaři bez hranic proto očekávají další příliv pacientů, protože středisko je blízko některým oblastem Juby, které cholera zasáhla nejvíce.

Lékaři bez hranic připravují další zásoby pro léčbu cholery, aby je do Jižního Súdánu mohli poslat v případě, že by se počet pacientů s cholerou prudce zvýšil.

{{{ labels.morehistories }}}