10 Úno 12 15 Zář 17

Obchodní dohoda EU a Indie může ohrozit dostupnost léků pro milióny lidí

Zatímco se Indie a EU chystají na víkendovém summitu projednat detaily plánované Dohody o volném obchodu (FTA), téměř dva tisíce HIV pozitivních pacientů proti dohodě protestuje na ulicích indické metropole. Spolu s humanitární zdravotnickou organizací Lékaři bez hranic varují před škodlivými částmi dohody, které by měly závažné následky na dostupnost levných léků pro nemocné v rozvojových zemích.

Viděli jsme umřít už příliš mnoho lidí jen proto, že jejich léky byly příliš drahé,” říká Dr. Unni Karunakara, mezinárodní prezident Lékařů bez hranic . Nemůžeme dopustit, aby tato obchodní dohoda zlikvidovala Indii coby lékárnu třetího světa.”

Indie produkuje kvalitní generická léčiva, na kterých závisí vlády, agentury OSN, Lékaři bez hranic a další organizace poskytující zdravotní péči lidem v rozvojových zemích.

Díky indické konkurenci klesla cena antiretrovirových léčiv (ARV) používaných proti viru HIV z 10 000 dolarů na osobu a rok v roce 2000 až na 150 dolarů na osobu a rok v současnosti. Léčba HIV se tak mohla masivně rozšířit po celém světě. Více než 80 procent léků proti HIV v rozvojových zemích pochází z Indie.

O našem životě a smrti by se nemělo rozhodovat na obchodních jednáních,” říká Mundrika Gahlot ze sdružení HIV pozitivních v Dillí. Dnes zde stojíme s jasným poselstvím pro Indii a EU – neprodávejte naše životy.”

Současná obchodní pravidla již omezují možnost výroby generických verzí nových léků. Ale nová dohoda FTA by tuto situaci ještě více zhoršila. Obě strany ohlásily, že na summitu učiní určité ústupky. V dosavadních jednáních EU nutila Indii souhlasit s několika předpisy, které by zasáhly výrobu, registraci a distribuci dostupných generických léčiv.

Lékaři bez hranic jsou obzvláště znepokojeni tzv. vynucovacími prostředky prosazovanými EU, které by mohly být použity k zadržení léčiv mířících k pacientům v rozvojových zemích, nebo dokonce k soudním žalobám proti poskytovatelům zdravotní péče, jako jsou právě Lékaři bez hranic.

EU se touto dohodou snaží zlikvidovat výrobu cenově dostupných generických léčiv v Indii, která přitom pomáhá udržovat naživu mnoho lidí,” říká Piero Gandini, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Indii. Tato obchodní dohoda může dostat před soud i nás coby poskytovatele zdravotní péče, a to jen proto, že v Indii nakupujeme generické léky pro naše pacienty.”

©Syddhart SinghPátečním protestům v Dillí předcházely podobé demonstrace aktivistů a HIV pozitivních v Nepálu, Malajsii, Velké Británii, Jižní Africe a Kamerunu.

Lékaři bez hranic v současnosti pečují o 170 000 HIV pozitivních v 19 zemích.

Ke snaze Lékařů bez hranic se můžete připojit v kampani EVROPO, RUCE PRYČ OD NAŠICH LÉKŮ!

Navštivte také Speciál o HIV, přinášející bližší informace o HIV/AIDS a problémech léčby, včetně svědectví HIV pacientů a důležitých dokumentů.

 

{{{ labels.morehistories }}}