24 Led 15 15 Zář 17

Nemocnice Lékařů bez hranic v Súdánu bombardována

New York/Paříž/Praha, 17. června 2014 – Při útoku na vesnici Frandala v Jižním Kordofánu súdánské letecké síly bombardovaly a částečně zničily nemocnici provozovanou Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF). Civilisté v okolí tak přicházejí o přístup k nezbytné zdravotní péči.

Vesnice Frandala byla bombardována 16. června, dvě bomby zasáhy přímo nemocnici Lékařů bez hranic, kde způsobily značné škody. 5 osob bylo zraněno ve vesnici a jeden spolupracovník Lékařů bez hranic v nemocnici. Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic ošetřily raněné a zařídily přesun tří vážně zraněných pacientů do jiné nemocnice.

„Jsme šokováni tím, že mohou být bombardována zdravotnická zařízení, zvlášť když nemocnice byla jasně označena vlajkou," řekl Brian Moller, vedoucí mise Lékařů bez hranic. „O poloze nemocnice jsme navíc již dříve informovali úřady v Chartúmu.“

Personál nemocnice v době útoku evakuoval pacienty do okolí, zdravotníci se poté vrátili ošetřit raněné.

V minulých týdnech byla bombardována i další zdravotnická zařízení v oblasti. Lékaři bez hranic vyzývají k respektu vůči pacientům, zdravotnickému personálu a zařízením.

Bomby zničily nemocniční pohotovost, převazovnu, lékárnu a kuchyni. „I přes značné poškození nemocnice jsou Lékaři bez hranic odhodláni pokračovat ve své práci,“ dodal Brian Moller.

Zařízení Lékařů bez hranic ve Frandale začalo fungovat v roce 2012. V nemocnici bylo až dosud provedeno téměř 65 000 vyšetření a na lůžkovém oddělení přijato téměř 2 300 pacientů. Lékaři bez hranic jsou jedním z mála poskytovatelů zdravotní péče v Jižním Kordofánu, Kromě nemocnice ve Frandale zde podporují ještě pět dalších zdravotních středisek.

{{{ labels.morehistories }}}