03 Úno 14 15 Zář 17

Mauritánie: Čtyřčata narozená v poušti

Taghry Walet Tokeye ležela neklidně vedle svého manžela na zadním sedadle ambulance, která projížděla saharskou pouští. Začínala rodit. Týmy Lékařů bez hranic jí před odjezdem z uprchlického tábora Mbera na operační sál oznámily, že nečeká jedno dítě, ale nejspíš čtyři.

Po příjezdu do Bassikounou se na ultrazvuku potvrdilo, že matka skutečně porodí čtyřčata. Dvěma dětem hrozil porod koncem pánevním.

Rodiče taková zpráva šokovala. Masaya, manžel Taghry, se obával nejen o život ženy a dětí, trápila ho i další vážná věc.

Uvězněni v poušti

„Když jsme rodičům oznámili, že se jim narodí čtyřčata, nevěděl bezmocný manžel, co odpovědět,“ řekl Karl Nawezi, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Mauritánii. „Neměl představu, jak zajistí přežití dětí, které měly přijít na svět, spolu s těmi, které už se ženou má.“

Taghry, Masaya a jejich děti jsou jedněmi z 15.000 uprchlíků, které konflikt v Mali vyhnal v lednu 2013 do sousední Mauritánie. Stejně jako desetitisíce jiných obyvatel tábora do něj i oni dorazili jen s trochou oblečení na zádech. Jsou teď zcela závislí na humanitární pomoci.

Situace v Mali se teprve vrací k normálu. Uprchlíci jako Taghry a Masaya žijí v poušti s neradostným výhledem života v nejistotě a izolaci.

Děti 1, 2, 3 a 4 (tak se jim do křtu zatím bude říkat) přišly na svět na operačním sále Lékařů bez hranic v Bassikounou 4. ledna 2014. Foto © MSFPohotovostní císařský řez

Tým Lékařů bez hranic na operačním sále se musel rychle rozhodnout a provést u Taghry císařský řez. Jen tak bylo možné pro matku i děti zaručit bezpečí.

Masaya vypověděl příběh své rodiny: „Opustili jsme naši vesnici Shepherd Moulague, protože jsme se báli války. Do Mbery jsme přišli, abychom se tu v bezpečí ukryli. V táboře ale často docházelo jídlo. Čas od času jsem se proto rozhodl vypravit do buše, abych se postaral o pět našich krav. V takových chvílích jsem nechával svou těhotnou ženu i šest dětí samotné v táboře.“

Pokud chtějí obyvatelé Mbery dostat humanitární zásoby, jako jsou stany, přikrývky nebo vybavení na vaření, musí se registrovat u agentury Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

„Když jsem byl mimo tábor, UNHCR mě znovu nezapočítala a moje jméno najednou vypadlo ze seznamu lidí, kteří mají nárok na nepotravinou a další humanitární pomoc,“ dodal Masaya.

Zdravá čtyřčata

Z operačního sálu přišla zpráva, že Taghry přivedla na svět čtyři zdravé děti: tři chlapce a jednu holčičku. Děti vážily mezi 1.8 kg a 2,45 kg. Zatím se jim říká čísly 1 až 4, pravá jména dostanou podle místní tradice až při křtu.

Čtyřčatům se během tří týdnů po narození dařilo dobře. Personál novorozeneckého oddělení je bedlivě sledoval a týmy Lékařů bez hranic poskytly rodičům potřebné zásoby – oblečení, dupačky a mléko. Taghry a Masaya tak mohli o své děti pečovat, aby zdravě rostly.

© MSF
Taghry a Masaya s pěti ze svých dětí v táboře Mbera. Foto © MSF

Tým Lékařů bez hranic měl obrovskou radost z toho, jak se dětem po jejich dramatickém příchodu na svět daří. Zůstává ale jedna otázka: Jakou má rodina budoucnost? Rodičové musí uživit všech 12 jejích členů a návrat zpátky domů je velice nejistý. Co je v táboře Mbera čeká?

Lékaři bez hranic podporují čtyři centra primární zdravotní péče v táboře Mbera poblíž hraničního přechodu Fassala. Ve městě Bassikounou také provozují operační sál. Týmy Lékařů bez hranic v Mauritánii poskytly v roce 2012 91.860 vyšetření, asistovaly u 836 porodů a léčily kolem 7.350 vážně podvyživených dětí.

{{{ labels.morehistories }}}