15 Bře 12 15 Zář 17

Lékaři bez hranic varují před nákazou kala azar

Stát Bihár v severovýchodní Indii je epicentrem nákazy kala azar (viscerální leishmanióza), opomíjené tropické nemoci, která si každý rok vyžádá na celém světě více než 50.000 životů. Bihárské ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo 15. březen za Den kala azar, aby tak upozornilo na nemoc, která je při opomenutí léčby téměř vždy smrtelná. U příležitosti prvního Dne kala azar v Biháru apelují Lékaři bez hranic na všechny státy, ve kterých se nemoc vyskytuje, aby zvýšily dostupnost potřebných vyšetření a péče pro lidi nakažené kala azar.

Kala azar většinou napadá ty nejchudší a nezranitelnější části světové populace. Přesný stav nákazy se však liší podle lokálního kontextu. Ve východní Africe se nemoc projevuje náhlými epidemiemi doprovázenými vysokou úmrtností, která je ještě podpořena pandemií HIV a nefunkčními zdravotnickými systémy. V jižní Asii má nejpoužívanější lék, pentavalent antimonial, pouze omezenou účinnost. To je způsobeno především tím, že někteří pacienti ukončí léčbu předčasně a vyvine se u nich rezistence vůči lékům.

„V našem projektu v Biháru přijímáme především pacienty, kteří jsou nemocní už dlouhou dobu. Většinou už navštívili tradiční léčitele nebo soukromé kliniky, ale nebyli správně diagnostikováni a léčeni. Snaha dostat se k nějaké léčbě je často dostane do katastrofálních dluhů. Když se k nám dostanou, jsou už většinou ve velmi špatném stavu,“ říká Bjom Nissen, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Indii.

Lékaři bez hranic v oblasti Vaishali úspěšně provozují projekt na bezplatnou diagnózu a léčbu kala azar již od roku 2007. Od té doby ošetřili více než 9.000 pacientů s 98% úspěšností léčby.

V Indii, stejně jako v ostatních zemích, kde léčí nemocné s kala azar, Lékaři bez hranic ukázali, že je možné úspěšně diagnostikovat a léčit pacienty s kala azar i v odlehlých oblastech. Ministerstva zdravotnictví v zasažených zemích by proto měla přijmout odpovídající opatření ke zlepšení přístupu k diagnóze a léčbě kala azar.Kala azar (viscerální leishmanióza) se šíří prostřednictvím kousnutí hmyzem a vyskytuje se v 76 zemích. Ročně se jí nakazí asi 250-300.000 lidí. 90% všech případů se vyskytuje v Indii, Bangladéši, Súdánu, Jižním Súdánu, Etiopii a Brazílii. Jako všechny opomíjené nemoci, i kala azar napadá především ty nejchudší lidi, kteří mají jen malou nebo žádnou politickou moc. Bez léčby většina nakažených umírá. Při včasné diagnóze a léčbě se však téměř všechny pacienty podaří vyléčit, a to i v odlehlých oblastech s omezenými zdroji. Lékaři bez hranic od roku 1988 ošetřili více než 100.000 pacientů s kala azar, většinou v Súdánu, Jižním Súdánu, Etiopii, Keni, Somálsku, Ugandě, Indii a Bangladéši. V indickém státu Bihár Lékaři bez hranic léčí pacienty s kala azar pomocí liposomálního amphotericinu B, bezpečného a velmi účinného léku.

V jižní Asii je potřeba zajistit přístup k bezpečným a vysoce účinným lékům, jako např. liposomální amphotericin B (L-AmB) nebo kombinované typy terapie doporučené Výborem expertů na laishmaniózu při Světové zdravotnické organizaci (WHO) v tzv. Modré knize vydané v roce 2010. Miltefosin, jeden z léků doporučených WHO pro první linii léčby, je v současné době v některých částech země nedostatkový. Lékaři bez hranic se obávají o pacienty, kterým se nedostává účinná léčba, a doufají v co nejrychlejší vyřešení situace.

Ve východní Africe je zase třeba věnovat více pozornosti lidem nakaženým zároveň HIV a kala azar. V současnosti přitom většina léků proti kala azar není ve východní Africe ani registrována, což omezuje možnosti účinné léčby.

Mezinárodní finanční pomoc musí posílit kapacitu národních kontrolních programů tak, aby pacienti měli přístup k nejlepší dostupné léčbě. Je také potřeba více prostředků pro výzkum a vývoj lepších diagnostických prostředků a léků.

„Doufáme, že Den kala azar v Biháru pomůže upozornit na potřeby těch nejzranitelnějších pacientů bojujících za lepší léčbu jak v národním, tak i celosvětovém kontextu,“ říká Nines Lima, zdravotní referentka Lékařů bez hranic pro kala azar. „Většina lidí nakažených kala azar se dnes dostává k léčbě jen velmi obtížně. Je to neudržitelná situace, kterou je třeba změnit,“ dodává.

Čtěte více o našich aktivitách v oblasti léčby kala azar.

{{{ labels.morehistories }}}