14 Úno 13 15 Zář 17

Krize v Somálsku nekončí

Nairobi/Praha, 14. února 2013 – Humanitární zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) ve své nové zprávě upozorňuje na to, že se násilí, vysídlení a nedostatek potravin staly nedílnou součástí života v Somálsku. Zpráva s názvem „Hear My Voice“ (Slyš můj hlas) shrnuje svědectví více než 800 somálských pacientů, kteří byli ošetřeni ve zdravotnických zařízeních Lékařů bez hranic v Somálsku a uprchlických táborech v Etiopii. Pacienti v ní popisují svou velkou zranitelnost a obtížné uspokojovánízákladních potřeb pro přežití, jakými jsou jídlo, zdravotní péče a ochrana před násilím.


Zprávu stahujte ZDE.
„Přestože se somálská vláda spolu s mezinárodní komunitou snaží jít vstříc lepší budoucnosti tím, že se zaměřuje na stabilizaci a vývoj situace, nemůžeme zapomínat na tisíce lidí, kteří jsou i nadále vystavovaní extrémnímu násilí a potřebují pro život nezbytnou pomoc,“
řekl Joe Bellivau, vedoucí operací Lékařů bez hranic v Somálsku a Keni.

Více než polovina osob, které ve zprávě vypovídají, udává, že byli vysídleni ze svých domovů. Polovina z nich byla svědkem násilí a strachu z útoků. Třetina z vypovídajících zažila nedostatek potravin, který je důsledkem vysídlení.

„Rozdělení rodin, nedostatečná bezpečnost spolu s nedostatkem jídla, lidskosti, svobody jsou to nejtěžší v životě. Za život už jsem si prožila vysídlení desetkrát. Můj manžel zahynul při útoku, dvě z mých dětí zemřely, protože jsem pro ně neměla jídlo,“ vypověděla pětadvacetiletá žena z Dolní Juby.

Zpráva zdůrazňuje, že humanitární pomoc v rozlehlých oblastech středního a jižního Somálska musí zůstat prioritou a že musí být nezávislá na jakémkoli politickém vlivu.

Lékaři bez hranic působí v Somálsku nepřetržitě od roku 1991. Na zdejší programy nepřijímají peníze od žádné vlády ani instituce. Navzdory omezení aktivit v posledních dvou letech, jehož příčinou bylo obecné nebezpečí a útoky na členy Lékařů bez hranic, pokračují v poskytování život zachraňující zdravotní péče tisícům obyvatel Somálska i sousední Keni a Etiopie.

13. října 2011 byly z uprchlického tábora Dadaab v Keni uneseny dvě pracovnice Lékařů bez hranic, Monserrat Serra a Blanca Thiebaut. Organizace se domnívá, že jsou tyto dvě kolegyně drženy v Somálsku a apeluje na jejich bezpodmínečné propuštění.

{{{ labels.morehistories }}}