28 Květen 14 15 Zář 17

Keňa: Lékaři bez hranic spouští nový projekt v boji s HIV

Oblast Ndhiwa na západě Keni je jedním z míst s nejvyšším výskytem infekce HIV na světě. Lékaři bez hranic se rozhodli tento fakt ve spolupráci s místními zdravotními úřady změnit a zastavit epidemii HIV na jejím postupu.

Ambiciózní projekt na západě Keni má za cíl radikálně snížit počet HIV pozitivních osob. Těm, kdo se virem již nakazili, má navíc pomoci, aby žili dlouhé a zdravé životy. Týmy mezinárodní humanitární zdravotnické organizace Lékaři bez hranic budou příští čtyři roky přesvědčovat místní obyvatele, aby pravidelně docházeli na testy. Budou také poskytovat život zachraňující antiretrovirovou (ARV) léčbu potřebným pacientům. Přispět k tomu má spolupráce se zdravotními úřady okresu Homa Bay a distriktu Ndhiwa.

Součástí programu Lékařů bez hranic, keňského ministerstva zdravotnictví a jejich partnerů je snadná dostupnost testů na HIV a propagace pravidelného testování. HIV pozitivní pacienti dostanou co nejdříve ARV léčbu, aby se omezilo riziko přenosu viru na další osoby. Trvalá podpora jim pomůže dodržovat léčbu, která obnáší užívání ARV léků po zbytek života.

Program také zjednoduší způsob, jakým je zdravotní péče pacientům poskytována. Adaptují se zdravotní protokoly a do poskytování péče se zařadí také nezdravotničtí pracovníci. Těhotné ženy budou systematicky testovány na HIV, aby jim v případě pozitivního výsledku byla ihned nasazena ARV léčba. To umožní omezit riziko přenosu viru z matky na dítě během těhotenství i porodu. Testování na HIV také bude začleněno do běžných imunizačních programů pro malé děti.

„Tento nový program spojí místní, národní a mezinárodní partnery. Budou tak moci jednotně spolupracovat při poskytování péče lidem žijícím s HIV,“ řekl William Hennaquin, představitel Lékařů bez hranic v Keni. „Je zásadně nutné zvýšit počty lidí pravidelně testovaných na HIV. Musíme také sledovat všechny pacienty užívající ARV léčbu, abychom zajistili optimální dodržování léčby a tím i zdraví těchto lidí. Budeme se také zaměřovat na zapojení komunit, aby se lidé dostávali k léčbě dříve a blíže svých domovů.“

HIV stále představuje hlavní problém pro veřejné zdraví v Ndhiwě, přestože ministerstvo zdravotnictví spolu s partnery učinilo výrazné kroky v boji s tímto virem. Studie Epicentre, výzkumné pobočky Lékařů bez hranic, z roku 2012 uvádí, že 24,1 % obyvatel Nshiwy je HIV pozitivních. Varující je také počet nově nakažených – virem HIV se každý rok nakazí 2 dospělí ze 100. Tato čísla jsou daleko vyšší než kdekoli jinde v Keni. V roce 2009 byl celonárodní průměr HIV nakažených 6,3 %, průměr v provincii Nyanza, kam Ndhiwa náleží, činil 14,9 %.

„Máme velice přesnou představu o tom, jaký je současný stav epidemie HIV v Ndhiwě. To nám umožní srovnání s výsledky za čtyři roky, s jejichž pomocí budeme moci vyhodnotit dopad našeho projektu. To je v rámci programů boje s HIV neobvyklá příležitost,“ uvedla zdravotní sestra Lékařů bez hranic Pamela Olik.

Esther Orege. Foto © Jean-Christophe Nougaret/MSFSvědectví HIV pozitivní pacientky z Ndhiwy

"Jmenuji se Esther Orege, je mi 41 let a mám 5 dětí. Můj manžel mě opustil v roce 2001 poté, co zjistil, že jsem HIV pozitivní. Byla jsem sama, nemocná, smutná a velice slabá. Pak jsem se připojila k programu Lékařů bez hranic v Homa Bay a začala jsem zdarma dostávat ARV léčbu. Musela jsem pro ni ale každý měsíc jezdit daleko, což mě stálo hodně peněz.

Dnes si naštěstí můžu pro léky zajít pěšky do nemocnice v Ndhiwě a jen jednou za tři měsíce. Na klinice je osvětový pracovník, který nám ve skupinách dává rady ohledně zdraví, léčby nebo výživy. Pak nás jednoho po druhém prohlédne a zváží lékař. Ptá se nás, jestli se něco změnilo, jestli je nám dobře a co nás čeká v budoucnu. Každého půl roku mi tu měří počet CD4 lymfocytů a po návratu na kliniku se dozvíme výsledky. Zapíšou nám je do karty a pak se vypravíme pro do lékárny, která je hned za klinikou. Je to teď mnohem snazší.

Jsem si jistá, že budu v budoucnu schopná pracovat a starat se o svou rodinu. Určitě se dožiju vysokého věku. Už mám jednu vnučku a doufám, že se dožiju i své pravnučky."

Lékaři bez hranic pracují v Keni od roku 1987. Svůj první program boje s HIV zde spustili v roce 1996 právě v okrese Homa Bay na západě země. V roce 2013 poskytovaly týmy Lékařů bez hranic v Keni péči 4.369 pacientům s HIV. Lékaři bez hranic v současnosti pracují na čtyřech místech v zemi: v Kibeře, Mathare, Dadábu a Nadapalu, kde probíhá krizový zásah na pomoc uprchlíkům.

{{{ labels.morehistories }}}