21 Led 15 15 Zář 17

Hlavní milníky boje o patenty a přístup k lékům

Přístup k levným lékům je dnes ohrožen hned ze tří stran: mezinárodní dohodou ACTA, připravovanou dohodou o volném obchodu mezi EU a Indií a farmaceutickou firmou Novartis, která míří k indickému nejvyššímu soudu se svou žalobou útočící na indický patentový systém umožňující výrobu levných generických léků. V této situaci je vhodné připomenout hlavní milníky boje o funkční patentový systém a dostupnost levných léků.

1994 – Dohoda TRIPS stanovila minimální patentové standardy

V roce 1994 ustanovila mezinárodní obchodní dohoda TRIPS minimální mezinárodní patentové standardy. Někteří členové Světové obchodní organizace (WTO) si však ponechali možnost širší interpretace dohody. Mnohé země přijaly opatření, díky kterým dohoda neohrozila přístup k důležitým lékům pro obyvatelstvo. Od té doby bylo v oblasti přístupu k lékům dosaženo mnoha pokroků.

1998 – Farmaceuti vs. Nelson Mandela

V únoru 1998 Jihoafrická asociace výrobců léků spolu s 39 dalšími, většinou mezinárodními farmaceutickými firmami soudně napadly vládu Jihoafrické republiky s tím, že její snahy o zpřístupnění léků porušují dohodu TRIPS i jihoafrickou ústavu. Ačkoliv byla žaloba zpočátku podporována vládou USA a Evropskou komisí, pod tlakem pobouřené veřejnosti a díky nedostatečným právním podkladům byla nakonec v roce 2001 stažena.

2001 – Deklarace z Dauhá upřednostnila veřejné zdraví

Odpověď na otázku po prioritách při ochraně patentů dala ministerská konference WTO v katarském Dauhá v listopadu 2001. Všechny členské země se shodly na společné deklaraci, která potvrzuje jejich svrchované právo na přijetí opatření k ochraně veřejného zdraví.

2005 – Indie musela změnit své patentové právo

Přechodné období, ve kterém měla Indie začít udělovat patenty na léky podle ustanovení dohody TRIPS, skončilo 1. ledna 2005. Indie musela změnit své zákony tak, aby bylo možné udělovat patenty na farmaceutické produkty.

2006 – Thajsko začalo vydávat nucené licence

V listopadu 2006 vydalo Thajsko nucenou licenci na výrobu antiretrovirového léku Efavirenz. Tento krok umožnil zemi dovážet z Indie a poté i vyrábět mnohem levnější generickou verzi léku, který byl v Thajsku patentovaný a pro mnoho pacientů nedostupný.

2006 – Spor firmy Novartis o patentové právo v Indii

V roce 2006 podala švýcarská farmaceutická firma Novartis žalobu proti indickému státu, v níž se chtěla domoci zrušení části patentového práva, která umožňovala nepřiznat patent na její lék proti rakovině. Patent na lék mesylát imatinibu byl odmítnut na základě toho, že šlo jen o novou verzi staršího léku, a proto podle paragrafu 3d indického patentového práva nezakládal nárok na patent. Tuto část zákona Novartis označil za protiústavní a začal se domáhat jejího zrušení.

2007 – Boj proti Novartisu za záchranu „lékárny rozvojového světa“

Na konci roku 2006 začali Lékaři bez hranic usilovat o to, aby Novartis stáhl svou žalobu směřující k posílení patentů v Indii. Pod petici za stažení žaloby se podepsalo více než 420.000 lidí a podpořilo jí mnoho známých osobností. Novartis odmítl ustoupit, ale v srpnu 2007 svůj spor před soudem prohrál a „lékárna rozvojového světa“ byla na čas zachráněna.

2008 – WHO přijímá Globální strategii pro podporu přístupu a inovace

Dva roky multilaterálních jednání vyvrcholily v roce 2008, kdy členské země WHO přijaly Globální strategii a plán na podporu veřejného zdraví, inovace a duševního vlastnictví. Státy se také zavázaly, že budou zkoumat možnosti nových mechanismů, jako jsou dohody o výzkumu a vývoji, sdílení patentů, cenové fondy apod., aby zajistily dostupnost nových léků, diagnostik a vakcín hned poté, co jsou uvedeny na trh.

2010 – První patent vložen do patentového fondu

Už od roku 2006 se Lékaři bez hranic zasazovali o vytvoření patentového fondu, který by měl pomoci dostupnosti léků v rozvojových zemích. Lékový patentový fond byl založen v červenci 2010 a dva měsíce poté byl podpořen Americkým národním zdravotním institutem, který do fondu vložil své patenty na antiretrovirální lék darunavir.

O kauze firmy Novartis a důvodech, proč by úspěch její žaloby ohrozil dostupnost léků pro miliony lidí, se více dočtete ZDE.

{{{ labels.morehistories }}}