18 Led 15 15 Zář 17

Haiti: Pro pacienty s cholerou není dost lůžek

Od poloviny října už v haitském Port-au-Prince potřebovalo 2.000 pacientů pohotovostní hospitalizaci kvůli příznakům cholery. Většina obyvatel Haiti je nemocí nadále ohrožena kvůli nedostatečnému přístupu k čisté vodě a latrínám. Kapacity pro léčbu nakažených jsou stále nedostačující. Lékaři bez hranic urychleně reagovali na situaci zřízením téměř 320 lůžek.

Čtyři roky od doby, kdy se cholera v zemi objevila, čelí haitské zdravotnictví stále nedostatku financí, lidských zdrojů a léků. Tato situace je důkazem toho, jak jsou úřady nepřipravené na epidemie nemocí, které jsou známé a dají se předpovídat. „Pacienti k nám přicházejí v kritickém stavu, protože nefunguje žádný systém pro poskytování urgentní péče, a to i přesto, že na Haiti existuje národní plán pro vymýcení cholery,“ vypovídá Oliver Shulz, vedoucí mise Lékařů bez hranic na Haiti.

Do krizového centra v Martissantu v Port-au-Prince přichází denně téměř sto pacientů. „Ze začátku jsme se snažili pacienty odesílat do jiných center na léčbu cholery, ale brzy nám došlo, že nemají dostatek lůžek,“ říká Olivia Gayraud, zdravotní koordinátorka Lékařů bez hranic na Haiti. „Centrum v Martissantu bylo brzy zahlcené velkým množstvím lidí. Státní zdravotnická zařízení jsou totiž jen málo připravená na propuknutí cholery, ačkoli se dá předpokládat, že se nemoc v období dešťů objeví.“

Týmy Lékařů bez hranic urychleně zřídily dvě cholerová centra v sousedství oblastí Martissant a Delmas 33. I ministerstvo zdravotnictví otevřelo svá zařízení, ta ale brzy přestala fungovat kvůli nedostatku financí. Lékaři bez hranic léčili od 10. října přibližně 2.000 pacientů a také podporovali některá z center ministerstva zdravotnictví.

Interaktivní prohlídka cholerového centra:

Mnoho nemocných pochází z oblastí, kde je zcela nevyhovující přístup ke zdrojům čisté vody a kde je nedostačující sanitace. „Slumy představují pro bakterii cholery příznivé prostředí, kde se může rozvíjet a šířit mezi populací,“ dodává Olivia Gayraud. Jakmile se někdo cholerou nakazí při konzumaci kontaminované vody nebo jídla, začne se nemoc intenzivněji šířit kvůli nevyhovujícím hygienickým postupům, nedostatku latrín a neefektivnímu nakládání s odpadovou vodou. Ve snaze vymýtit chorobu je proto zásadní zlepšit hygienická opatření a informovat ohroženou populaci.

Epidemie cholery bývají na Haiti obzvlášť vážné během období dešťů. Místní populace ztratila během posledních let imunitu vůči nemoci. Počet případů, o které se Lékaři bez hranic starali, se v porovnání se stejným obdobím v minulém roce téměř zdvojnásobil.

Nedostatek sanitační infrastruktury a opatření pro zajištění čisté vody epidemii ještě zhoršuje. „Vymýcení cholery vyžaduje radikální činy v oblasti léčby i prevence. Je nutné zajistit, že bude distribuovaná voda dostatečně chlórovaná, aby se předešlo šíření nemoci,“ vysvětluje Oliver Schulz. „Haitské úřady musí ve spolupráci s mezinárodními partnery zahájit krizový zásah a urychleně začlenit péči o pacienty s cholerou do činností ve zdravotních zařízeních.“

Cholera se na Haiti objevila poprvé v roce 2010. Lékaři bez hranic tehdy vyslaly krizové týmy na mnoho míst po celé zemi. Z celkového počtu 711.558 případů zaznamenaných ministerstvem zdravotnictví do 28. října 2014 léčili Lékaři bez hranic více než 204.000 pacientů, přičemž míra úmrtnosti v zařízeních Lékařů bez hranic nedosahovala 1 %. Lékaři bez hranic školili personál cholerových center, kterým také darovali vybavení a od roku 2011 začali postupně předávat zodpovědnost za cholerová centra umístěná mimo oblast zasaženou zemětřesením z 12. ledna 2010.

{{{ labels.morehistories }}}