20 Led 15 15 Zář 17

Filipíny: Prozatímní nemocnice Lékařů bez hranic na pobřeží

Od doby, kdy Lékaři bez hranic začali svůj zásah na Filipínách zasažených tajfunem Haiyan, už uplynulo devět měsíců. V Guiuanu, kde tajfun poprvé udeřil na nízko ležící skupinu ostrovů, dokončili Lékaři bez hranic stavbu polostálé nemocnice Transitional Felipe Abrigo Memorial Hospital. Ta nahrazuje původní nemocnici téhož jména, kterou tajfun natolik poničil a zaplavil, že už ji nešlo opravit.

Lékaři bez hranic hned po katastrofě urychleně postavili v areálu stanovou nemocnici, aby pokryli ty nejurgentnější zdravotní potřeby obyvatel. Nemocnici provozovaly týmy Lékařů bez hranic a místních zdravotníků. Celou dobu ale bylo jasné, že takové řešení dlouho nevydrží, a proto se začalo s budováním pevnější konstrukce.

Po dokončení stavebních prací na konci června pomáhali Lékaři bez hranic s přesunem pacientů do nové nemocnice, jejíž provoz od té doby zajišťuje provinční zdravotní úřad. Lékaři bez hranic během předávacího ceremoniálu 31. července darovali místním úřadům plné vybavení nemocnice i zásoby léků a zdravotnického materiálů na šest měsíců.

Areál nové prozatímní nemocnice. Foto © Nacho Hernandez

„Stavba začala v březnu a během pár měsíců byla dokončená. Pacienti a místní zdravotnický personál se sem přesunuli ze stanové nemocnice,“ řekl Radoslav Antonov, projektový koordinátor Lékařů bez hranic v Guiuanu. „I v dalších měsících zde budeme poskytovat podporu – doufáme, že od listopadu bude nemocnice plně fungovat bez naší pomoci.“

Malý tým Lékařů bez hranic na místě nadále pomáhá se systémy dodávek vody a elektřiny nebo s řízením údržby nemocnice, skladů a lidských zdrojů. „Toto přechodné zařízení a jeho předání do rukou místních zdravotníků znovu obnovily přístup ke zdravotní péči. Život se tu zase vrátil k normálu,“ dodal Radoslav Antonov.

Přechodné zařízení

Nemocnice bude sloužit jako přechodné zařízení do roku 2016, kdy by filipínské ministerstvo zdravotnictví mělo dokončit stavbu nové nemocnice. Dočasná stavba je vyrobena z inovativního trvanlivého a recyklovatelného kompozitního materiálu (75 % dřevní vlákna, 25 % polypropylen), který se dokáže snadno adaptovat na zdejší horké a vlhké podnebí.

Zařízení denně poskytuje kolem 80 ambulantních vyšetření – většinou jde o pacienty s infekcemi dýchacích cest a nemocemi přenášených vektory, jako je např. horečka dengue. V nemocnici je denně hospitalizováno průměrně 10 nových pacientů a pohotovost měsíčně ošetří kolem 400 lidí, často z širšího okolí. Tato čísla vypovídají, že se zdravotní služby vrátily na úroveň před úderem Haiyanu.

Ruel Navidad žije se svou ženou 60 km od Guiuanu. Narodil se jim syn Prince Wilmark. Ruela velice potěšilo, s čím se po převozu setkali: „Zdejší zařízení a služby jsou velmi dobré. Ohromilo mě, jak rychle se tu postarali o mou ženu, když jsme dorazili.“ V nové nemocnici rodí denně 8 a více žen.

Plně vybavený operační sál navíc umožňuje zdravotnickému personálu provádět složité operace. 44letá Martina nedávno prodělala operaci břicha. „Původně jsem byla v soukromé nemocnici, ale jakmile jsem se dozvěděla o otevření tohoto zařízení, požádala jsem o převoz sem,“ vypověděla. „Můj dům tajfun zničil a o všechno jsem přišla. Stálo by mě jmění, kdybych operaci podstoupila v soukromé nemocnici – zdejší služby jsou ale zdarma.“

„Yolanda (jak se mezi místními tajfunu říká) smetla celý zdravotnický systém. Doufáme, že se nám ho podaří obnovit, aby byl ještě lepší než dřív. Je to příležitost, kterou nám nepřízeň osudu přinesla,“ řekla při předávacím ceremoniálu Dr. Paulyn Jean Ubial, zástupkyně tajemnice filipínského ministerstva zdravotnictví.

Oslava v nemocnici při předávácím ceremoniálu. Foto © Nacho Hernandez

Nová fáze

Ředitelka nemocnice Dr. Lilia Daguinod, která má 20 let praxe ve veřejném zdravotnictví a spolupracovala s Lékaři bez hranic od začátku fungování stanové nemocnice, zavzpomínala: „Sedm dní po úderu tajfunu dorazil tým Lékařů bez hranic s materiálem a lidmi a začal budovat stanovou nemocnici. Deset dní poté už jsem mohla pracovat v nafukovacím operačním sále. Denně jsme prováděli až 5 císařských řezů. Byla to těžká doba pro zdravotnický personál i zdejší obyvatele.“

V tu dobu s ní spolupracovala Dr. Natasha Reyes z Lékařů bez hranic. „Víme, že stanová nemocnice není to nejlepší místo pro poskytování zdravotní péče. Je v ní prašno, horko, vlhko a nemocnice nemůže odolat další bouři. Provizorní nemocnice byla dokončena právě před začátkem dalšího období tajfunů. Poskytuje lepší pracovní podmínky pro personál a umožňuje lepší péči o pacienty.“

{{{ labels.morehistories }}}