© Seamus Murphy/VII
05 Úno 16 13 Čvn 18

Opomíjené nemoci, viry a paraziti

O jaké nemoci se jedná?

a další nemoci podle seznamu WHO.

V průběhu roku 2015 byl hlášen vyšší výskyt či šíření většiny těchto nemocí.

Jak se dají léčit?

V současné době neexistují na tyto opomíjené nemoci spolehlivé a snadno použitelné diagnostické metody, preventivní opatření nebo léčebné postupy.

Co dělají Lékaři bez hranic?

V roce 2014 ošetřovali Lékaři bez hranic 4 700 pacientů s ebolou, 1 700 pacientů s virem Chikingunya a 9 500 pacientů s nemocí kala azar (viscerální leishmaniózou).

V čem je problém?

Přestože tyto choroby a viry nepřinesly tak vysoké počty mrtvých (výjimkou je ebola), počet jejich případů roste. V případě horečky dengue a viru Chikungunya se epidemie dokonce objevily v nových státech a oblastech. Přestože ne všechny mají tak vysokou úmrtnost, jsou bolestivé a omezují život lidí, kteří kvůli nim nemohou pracovat nebo studovat. A jak už bylo zmíněno: je u nich problém s diagnózou, prevencí i léčbou.

Parasitické infekce jako například kala azar, které se už dařilo držet pod kontrolou, jsou znovu na vzestupu. Může za to několik věcí: lidé, kteří žijí v oblastech s endemickým výskytem těchto chorob, jsou vysídlováni, nebo naopak do těchto oblastí přicházejí. Roli mohou hrát i klimatické změny, jelikož se kvůli nim může zvýšit počet přenašečů. A vypuknutí konfliktů, což sebou nese rozklad zdravotnictví a podobně.

Co je podle Lékařů bez hranic potřeba udělat?

  • Rozpoznávat a oficiálně vyhlašovat epidemie, aby se zrychlila opatření na kontrolu přenašečů. 
  • Zvýšit kapacity a schopnost lépe rozpoznávat nemoci, nebo kupříkladu lépe koordinovat spolupráci mezi odborníky.  
  • Posilovat zdravotnickou osvětu, aby se předcházelo rizikovému chování. Dále je třeba informovat zasaženou populaci o nemocech a radit, co dělat, když se člověk nakazí. 
  • Je nutný výzkum a vývoj diagnostiky, očkování a léčby.

{{{ labels.morehistories }}}