15 Dub 16 15 Zář 17

Sýrie: V guvernorátu Aleppo zesílily těžké boje

V syrském guvernorátu Aleppo od minulé neděle zesílily těžké boje. Ve čtvrtek se situace začala rychle měnit, frontová linie se posunula velmi blízko k táborům pro vysídlené a došlo k útokům na některé tábory v oblasti Azaz. Znovu tak byly desítky tisíc lidí donuceny uprchnout, aby hledaly bezpečí u tureckých hranic, co nejdále od oblasti bojů. Situace zůstává i nadále velmi nepřehledná a není jasné, co se stane dál.

Lékaři bez hranic vědí jen o pěti nemocnicích, které jsou v oblasti ještě v provozu. Mnoho zařízení muselo kvůli pokračujícím bojům zavřít a zdravotnický personál utekl do bezpečí. Nemocnice Lékařů bez hranic na severu oblasti Azaz snížila počty personálu a v současnosti je schopna pokrýt pouze urgentní péči.

Jaká byla situace před dvěma měsíci: Zdravotnický systém ve válkou devastované oblasti Azaz je na pokraji zhroucení

Lékaři bez hranic mají velké obavy o bezpečí lidí, kteří byli nuceni znovu opustit své domovy, o jejich přístup ke zdravotní péči a životní podmínky. V této chvíli Lékaři bez hranic nevědí, kolik lidí bylo nově vysídleno, ale jakmile to bude možné, situaci vyhodnotí. Včera se týmům humanitární organizace podařilo rozdat základní materiální pomoc, například deky a matrace/lůžka/lehátka pro 200 rodin a dnes plánují v distribuci pokračovat.

{{{ labels.morehistories }}}