03 Srp 17 15 Zář 17

Sýrie: Lidé uvěznění v Rakce nemají přístup k urgentní lékařské pomoci

Lékaři bez hranic informují o situaci, kdy nemocní a zranění civilisté ve městě Rakka i jeho okolí čelí obrovským potížím s přístupem k urgentní a život zachraňující lékařské péči kvůli probíhající bitvě o kontrolu nad tímto městem v severovýchodní Sýrii.

“Pacienti nám popisují, že ve městě Rakka je uvězněno velké množství nemocných a zraněných lidí, kteří mají jen omezený nebo žádný přístup k lékařské péči a jsou téměř bez šance se odtamtud dostat,“ říká Vanessa Cramond, koordinátorka Lékařů bez hranic pro Turecko a severní Sýrii. Náš tým 29. července v časovém rozmezí několika hodin ošetřil čtyři lidi, včetně pětiletého dítěte, kteří utržili střelné rány, když prchali z města. Máme extrémní obavy o životy těch, kteří odtud nemohou utéci.“

Omezený počet pacientů ošetřených Lékaři bez hranic, kterým se podařilo uprchnout z Rakky, tvrdí, že jediný způsob, jak se dostat ven, je prostřednictvím pašeráků, což znamená nebezpečná prodlení v případě potřeby rychlého lékařského ošetření.

 „Někteří naši pacienti zůstali uvězněni za frontovými liniemi celé dny nebo dokonce týdny,“ říká Cramond. „Těm šťastnějším se podařilo získat nějakou základní zdravotní péči ještě ve městě. Když se ale dostanou k nám do nemocnic, mají už často rány infikované natolik, že se nám jen zřídka podaří zachránit jim končetiny. Naproti tomu pacienti přicházející na pohotovost z vesnic v okolí města s akutními potížemi nebo válečnými zraněními překonávají frontovou linii relativně rychle.“

 „V tomhle městě vás zabije buď nálet, nebo palba z minometu. Když ne to, tak vás zastřelí sniper nebo zabije nějaká výbušnina. A pokud i tak přežijete, zůstanete obklopeni hladem a žízní. Není tu žádné jídlo, voda, ani elektřina,“ popisuje jednačtyřicetiletý pacient s hrudníkem poraněným střepinou, který uprchl z města poté, co přišel o sedm členů své rodiny. Po jednom z náletů zůstala jeho matka uvězněná pod troskami zhroucené budovy 15 hodin. Když ji vyprostili, poskytli jí základní ošetření a pak opustila město.

Od června ošetřily týmy Lékařů bez hranic v severovýchodní Sýrii 415 pacientů z města Rakka a okolních vesnic. Většinu pacientů tvoří civilisté se zraněními souvisejícími s válečným konfliktem. Ta způsobují podomácku vyrobené výbušniny (IEDs - improvised explosive devices), pozemní miny, nevybuchlá munice, šrapnely a střelné rány.

V  guvernorátu Rakka, mimo město samotné, se mnozí lidé vrací do svých vesnic, ale důsledky konfliktu jsou všudypřítomné. Města a vesnice jsou doslova posety pozůstatky války, jako jsou improvizované výbušniny, nástražné bomby a nevybuchlá munice.

 „Je tu obrovské množství zbytkových výbušnin, které brání lidem v návratu zpět do jejich domovských měst a do normálního života,“ popisuje Cramond. „Například v Hazimě, na severu města Rakka, naše týmy tento týden znovu zprovoznily některé zdravotnické služby v místní škole. Projekt jsme ale museli přerušit, když se ukázalo, že celá budova je plná nástražných bomb a min.“

Lékaři bez hranic jsou jednou z hrstky zdravotnických organizací reagujících na akutní potřeby lidí v guvernorátu Rakka v severovýchodní Sýrii. Lékaři bez hranic provozují ve spolupráci s místními úřady 8 ambulancí v blízkosti frontové linie. Ty jsou spádovými pracovišti pro severní, východní a západní část města Rakka. Rovněž podporujeme specializovaný zdravotnický projekt mimo město, kde jsou pacienti stabilizováni před převozem do nemocnic v Tel Abyadu nebo Kobání. Ty jsou vzdálené více než 100 kilometrů. Týmy Lékařů bez hranic také provozují kliniku v táboře Ajn Issa a pracují v několika nově zpřístupněných lokalitách v severovýchodní Sýrii, které byly donedávna pod nadvládou Islámského státu.

Lékaři bez hranic apelují na válčící strany i jejich spojence, aby zajistily ochranu civilistů a umožnily jim přístup ke zdravotní péči a zdravotnické evakuaci zraněných. Znovu zdůrazňujeme důležitost zajištění přístupu pro mezinárodní organizace zabývající se odstraněním min do oblasti severovýchodní Sýrie. Jen tak se budou moci místní obyvatelé v bezpečí vrátit do svých domovů. Humanitární organizace také musejí mít možnost poskytovat urgentně potřebnou humanitární pomoc.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}