27 Čvn 16 15 Zář 17

Nigérie, stát Borno: Nejméně 24 tisíc vysídlených lidí přežívá v Bamě ve velmi špatných zdravotních podmínkách

Humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic upozorňuje, že v táboře pro vnitřně vysídlené lidi v nigerijském státě Borno se odehrává velmi vážná humanitární krize.

V úterý 21. června dostal zdravotnický tým Lékařů bez hranic na několik hodin přístup do města Bama na severovýchodě Nigérie. Zde se v táboře v areálu nemocnice ukrylo 24 tisíc lidí, včetně 15 tisíc dětí, mezi nimiž se nachází 4,5 tisíce dětí mladších pěti let. V průběhu těchto několika hodin zdravotnický tým Lékařů bez hranic v táboře identifikoval zdravotní krizi a 16 dětí, které byly bezprostředně ohroženy na životě, odkázal do lůžkového střediska Lékařů bez hranic pro léčbu podvýživy v Maiduguri. . Při rychlém screeningu více než 800 dětí se ukázalo, že 19 % z nich trpí vážnou akutní formou podvýživy, která je nejnebezpečnějším typem tohoto stavu.

„Tentokrát měli Lékaři bez hranic poprvé přístup do Bamy, ale už dříve jsme věděli, že naše péče zde bude velmi nutně potřeba,“ řekla Ghada Hatim, vedoucí mise v Nigérii. „Ve zdravotnických zařízeních v Maiduguri léčíme podvyživené děti a vídáme traumatizované tváře našich pacientů, kteří přežili mnoho hrůzných událostí.“

Při průzkumné misi našel tým Lékařů bez hranic poblíž tábora 1 233 hrobů, které byly vyhloubeny loni. Mnoho z nich – 480 – patřilo dětem.

 

„Bama je z velké části odříznutá,“ vysvětluje Hatim. „Dozvěděli jsme se, že někteří dospělí i děti zde už hlady zemřeli. Na základě informací, které Lékaři bez hranic dostávají od vysídlených lidí v Bamě, se každý den objevují nové hroby. Někteří mluvili o tom, že v některé dny zemřelo na nemoci a podvýživu i více než 30 lidí.“

Od 23. května zemřelo v táboře nejméně 188 lidí. To je téměř 6 lidí denně. Příčinou smrti většiny z nich byl průjem a podvýživa.

Mezi 13. a 15. červnem zorganizovaly nigerijské orgány a místní neziskové organizace evakuaci 1 192 lidí, kteří potřebovali lékařskou péči, z okolí Bamy do Maiduguri, hlavního města státu Borno. Tato skupina tvořená převážně ženami a dětmi byla umístěna do tábora Nursing pro vnitřně vysídlené obyvatele. Ze 466 dětí, které u kterých zdravotní týmy Lékařů bez hranic v táboře Nursing provedly screening, bylo 66 % viditelně vyhublých a 39 % z nich trpělo vážnou formou podvýživy. Týmy na místě rozhodly o hospitalizaci 78 dětí ve středisku Lékařů bez hranic pro léčbu podvýživy, kde je k dispozici 86 lůžek.

Lékaři bez hranic působí ve státě Borno v Maiduguri od května 2014. Podporují zde dvě nemocnice, dvě kliniky a další dvě kliniky v táborech, které bezplatně poskytují péči vnitřně vysídleným lidem. Během několika posledních měsíců Lékaři bez hranic začali intenzivně pracovat na zajištění dostupnosti vody a přijatelných hygienických podmínek v některých táborech v Maiduguri, kde poskytují svoje služby a provádějí epidemiologický monitoring zdejší populace. V rocen 2015 Lékaři bez hranic poskytli více než 116 300 zdravotnických konzultací, provedli 1 330 porodů a pomohli 6 tisícům podvyživených dětí.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}