28 Pro 16 15 Zář 17

Letošní snížení ceny vakcín proti zápalu plic je krok správným směrem. Další kroky jsou třeba

Mezi dobré zprávy roku 2016 rozhodně patří rozhodnutí o snížení ceny pneumokokové vakcíny. Cenu tohoto očkování proti zápalu plic se rozhodli pro děti v humanitárních krizích snížit jediní dva výrobci – Pfizer a GlaxoSmithKline (GSK). Lékaři bez hranic před tím sedm let naléhali na obě tyto farmaceutické společnosti, aby vakcínu prodávali levněji. Rozhodnutí GSK a Pfizeru je krok správným směrem, teď je třeba, aby firmy nabídly nižší cenu i rozvojovým zemím, které si toto očkování stále nemohou dovolit.

„V naší práci vidíme velmi mnoho dětí s respiračními infekcemi. Po mnoha misích s Lékaři bez hranic mohu říct, že to vídáme běžně – děti, které se k nám dostanou kvůli průjmu, malárii, zápalu plic nebo nějaké kombinaci z těchto tří nemocí,“ popisuje zdravotní sestra Lékařů bez hranic Barbara Saitta.

Zápal plic je jednou z hlavních příčin dětských úmrtí, každý rok kvůli němu zemře téměř milion dětí. Zvláště náchylné jsou děti, které se ocitly ve válečných konfliktech či různých humanitárních krizích. Umírají, ačkoliv lze proti této nemoci chránit očkováním.

Lékaři bez hranic a další humanitární organizace léta nemohli pneumokokovou vakcínu pořídit za přijatelnou cenu. Jednotná cena pro ni neexistovala, lišila se od jednotlivých zemí. Nejnižší cena, která kdy byla Lékařům bez hranic nabídnuta za jedinou dávku vakcíny, byla 21 dolarů (od GSK). Například na začátku letošního roku museli Lékaři bez hranic při očkování dětí uprchlíků v Řecku platit 60 eur za jednu dávku vakcíny od Pfizeru.

Lékaři bez hranic proto léta naléhali na oba výrobce pneumokokové vakcíny, aby cenu pro děti v humanitárních krizích zlevnil. V roce 2015 – po více než pěti letech bezvýsledných jednání s Pfizerem a GSK – proto Lékaři bez hranic zahájili kampaň nazvanou „A Fair Shot“. Vyzvali v ní veřejnost, aby na Pfizeru a GSK  žádala snížení ceny pneumokokové vakcíny.

Letos na jaře doručili oběma společnostem petici s více než 416 000 podpisy od lidí ze 170 zemí, která žádala snížení ceny pneumokokových vakcín na pět amerických dolarů (za tři potřebné dávky na osobu) pro děti v humanitárních krizích a pro rozvojové země.

V září společnost GSK oznámila, že cenu pneumokokové vakcíny pro humanitární případy sníží. V polovině listopadu je následoval Pfizer. Obě nyní nabízejí pro děti v humanitárních krizích očkování za zhruba devět dolarů na dítě za všechny tři potřebné dávky (kolem tří dolarů za dávku).

V ochraně ohrožených dětí je jejich rozhodnutí významný krok. Ale nestačí, jelikož na šedesát zemí světa si stále nemůže pneumokokovou vakcínu pro své standardní očkovací programy dovolit. Miliony dětí v zemích jako je Jordánsko, Thajsko či Filipíny jsou ponechány nemoci napospas. Jedno z přání Lékařů bez hranic do nového roku proto je, aby byla pneumokoková vakcína k dispozici pro všechny rozvojové země za jednotnou cenu pěti dolarů za dítě a všechny tři potřebné dávky.

Seriál Dobré zprávy

Přehled pozitivních milníků roku 2016 z projektů Lékařů bez hranic

Čtěte také:

{{{ labels.morehistories }}}