22 Zář 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic vítají snížení ceny pneumokokové vakcíny na devět dolarů

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) vítá rozhodnutí společnosti GlaxoSmithKline (GSK) snížit cenu svých pneumokokových vakcín (PCV) pro humanitární organizace, které pomáhají dětem v různých krizích.  Zároveň přivítala zprávu expertního panelu OSN pro přístup k lékům, jenž doporučuje změny v oblasti výzkumu a vývoje léků.

Zápal plic je jednou z hlavních příčin dětských úmrtí, každý rok zemře kvůli němu téměř milion dětí. Zvláště náchylné jsou děti, které se ocitly ve válečných konfliktech či různých humanitárních krizích. Umírají, ačkoliv se jedná o nemoc, proti níž se lze chránit očkováním.

V současné době jsou jedinými výrobci vakcíny, která by mohla zabránit velkému množství těchto úmrtí, dvě farmaceutické společnosti – Pfizer a GlaxoSmithKline (GSK). Lékaři bez hranic posledních sedm let vyjednávali s GSK a Pfizerem a snažili se je přimět, aby zajistili dostupnější cenu pneumokokových vakcín. V květnu také doručili společnostem Pfizer a GSK petici s více než 416 000 podpisy od lidí ze 170 zemí, která žádala snížení ceny pneumokokových vakcín na pět amerických dolarů (za tři potřebné dávky na osobu) pro děti v humanitárních krizích a všechny rozvojové země.

Až dosud nemohli Lékaři bez hranic, ani jiné humanitární organizace, pořídit pneumokokovou vakcínu za přijatelnou cenu. Jednotná cena pro ni neexistovala, lišila se od jednotlivých zemí. Nejnižší cena, která jim kdy byla nabídnuta za jedinou dávku vakcíny, byla 21 dolarů (od GSK). Například na začátku letošního roku museli Lékaři bez hranic při očkování dětí uprchlíků v Řecku platit 60 eur za jednu dávku vakcíny od Pfizeru.

GSK nyní slíbilo snížit cenu pro humanitární organizace na jednotnou cenu zhruba devět dolarů na dítě za všechny tři potřebné dávky (3,05 dolarů za dávku).  Rozhodnutí GSK snížit cenu je významný krok v ochraně ohrožených dětí, s nimiž pracují humanitární organizace, jako jsou Lékaři bez hranic.

Cena pneumokokové vakcíny od Pfizeru (PCV13) je však v mnoha zemích, kde Lékaři bez hranic a další organizace poskytují pomoc, stále nedostupná. Lékaři bez hranic proto doufají, že Pfizer dorovná nabídku GSK a obě společnosti následně sníží i cenu, za kterou prodávají vakcíny vládám rozvojových zemí, které si stále nemohou pneumokokovou vakcínu dovolit pro své standardní očkovací programy.


Životy na hraně

Kromě toho minulý týden vydal expertní panel OSN pro přístup k lékům kritickou zprávu, v níž doporučuje změny v oblasti výzkumu a vývoje léků tak, aby byly dostupné (fyzicky i cenově) všem lidem, kteří léčbu potřebují.

„Zpráva expertního panelu OSN je velmi důležitá a Lékaři bez hranic ji vítají. Předkládá doporučení, která mohou pomoci překonat výzvy, jimž naše zdravotnické týmy čelí desítky let. Konkrétně: pokud nejsou k dispozici, či jsou extrémně drahé potřebné léky, vakcíny či diagnostiky, ocitáme se v situacích, kdy máme prázdné ruce,“ uvedl Rohit Malpani z kampaně Lékařů bez hranic nazvané Access.

Lékaři bez hranic nyní vyzývají vlády a farmaceutické společnosti, aby implementovaly doporučení panelu OSN, včetně požadavku na větší transparentnost financování  výzkumu a vývoje. Měla by existovat souvislost mezi financováním výzkumu a vývoje léků a způsobem, jakým farmaceutické společnosti nastavují ceny za život zachraňující prostředky. Rovněž by se měly minimalizovat bariéry spojené s monopoly na duševní vlastnictví, které ovlivňují dostupnost léků a vakcín.

Lékaři bez hranic poukazují na selhání současného systému výzkumu a vývoje léků ve své nové zprávě. Ta se jmenuje Lives on the Edge: Time to Align Medical Research and Development with People’s Health Needs (Životy na hraně: čas na propojení lékařského výzkumu a vývoje se zdravotními potřebami lidí). Zpráva rovněž nastiňuje, jak lépe reagovat na zdravotní potřeby lidí.

Farmaceutické firmy si na některých místech účtují až tisíc dolarů (přibližně 24 000 Kč) za jednu pilulku sofosbuviru, nového život zachraňujícího léku na léčbu žloutenky typu C. Náklady na jeho produkci se přitom odhadují na 1,2 dolaru (přibližně 29 Kč). Tento lék by mohl zásadně proměnit léčbu žloutenky typu C. Jeho užití je snadné a dokáže vyléčit velké množství pacientů. Pokud by byl dostupný všem, kteří jej potřebují, žloutenka typu C by pravděpodobně přestala být problémem veřejného zdraví.

„V roce 2001 jsem vyjel s Lékaři bez hranic jako ambulantní lékař na misi v Ugandě. Při léčbě velmi nemocných lidí jsem musel používat zastaralé léky, které byly toxické, nebo stále méně účinné. Bylo strašné zažívat tuto situaci před patnácti lety, ještě horší však je pozorovat, jak se tato tragédie dnes rozvíjí,“ řekl Manica Balasegaram, výkonný ředitel kampaně Access.

 „Starý způsob vedení výzkumu a vývoje léků zjevně nebude nadále fungovat – nejen pro chudé země, ale čím dál více ani pro bohaté země,“ podotýká Katy Athersuch z kampaně Access. „ Je potřeba kompletně přepsat pravidla vývoje a výzkumu léků, je čas zkusit něco nového“. 

{{{ labels.morehistories }}}