07 Bře 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic představí na festivalu Jeden svět film Nákaza

Na letošním festivalu Jeden svět můžete v české premiéře vidět film Nákaza (Affliction), který vznikl ve spolupráci s Lékaři bez hranic. Jeho autorem je Peter Casaer, který jej natáčel v Belgii, Guineji, Libérii a Sieře Leone.

Film pojednává o nedávné epidemii eboly v západní Africe, kde měla nejvíce obětí v historii. Dokument, stejně jako příběh této nákazy, začíná v guinejské vesnici Meliandu a přibližuje dopady smrticího viru na život obyvatel také v dalších postižených zemích, Libérii a Sieře Leone. Prostřednictvím rozhovorů s pacienty, představiteli vesnic, lékaři a humanitárními pracovníky se ukazuje, jak ve skutečnosti vypadá boj s epidemií, jaké různorodé reakce a předsudky jsou spojeny s nákazou, jaké příběhy odvahy, ale i selhání se tu odehrávají. Štáb díky spolupráci s Lékaři bez hranic přináší unikátní záběry přímo z epicenter nákazy a zaznamenává drtivé důsledky nemoci nejen na jedincích a rodinách, ale na celé společnosti.

Po každém promítání bude následovat beseda s pracovníky Lékařů bez hranic, kteří zodpoví všechny vaše dotazy.

Termíny promítání

sobota 12. 3. 17:00 kino Evald
neděle 13. 3. 15:00 velký sál Městské knihovny
úterý 15. 3. 18:15 malý sál kina Světozor

Ebola je jednou z nejnebezpečnějších chorob na světě. Je vysoce nakažlivá a může zabít až 90 % nemocných. V zasažených komunitách vyvolává hrůzu a paniku. Od března 2014, kdy začala největší epidemie eboly v historii, přijali Lékaři bez hranic celkem 10 287 pacientů. U 5 225 se nákaza potvrdila, 2 475 našich pacientů se vyléčilo. Více o ní a její léčbě se můžete dozvědět na našem webu.

Podívejte se na video o největším ebolovém centru ELWA 3 vybudovaném Lékaři bez hranic v liberijské Monrovii:

{{{ labels.morehistories }}}