06 Srp 20 11 Srp 20

Výbuch v Bejrútu a pomoc Lékařů bez hranic

V úterý 4. srpna 2020 došlo ve skladech poblíž centra Bejrútu k silné explozi, která zabila minimálně 150 lidí, přes 5 000 jich zranila. Exploze vyvolala seismické vlny, které roztříštily okna, zničily budovy a otřásly zemí napříč libanonským hlavním městem. Silná exploze zasáhla zemi, kterou sužuje ekonomická krize a nárůst počtu nakažených COVID-19. 

„Bezprostředně po výbuchu v Bejrútu se někteří naši kolegové spontánně vydali do zdravotnických zařízení, aby viděli, jak by mohli pomoci zasahujícím zdravotníkům. Lékaři bez hranic zajišťují darování souprav pro ošetření ran jednomu ze zařízení, které pečuje o množství zraněných. Také ověřujeme, jestli můžeme pacienty, kteří potřebují náročnější operace, po stabilizaci převézt a léčit v jedné z našich nemocnic. Zjišťujeme, co je nejvíce potřeba v nemocnicích a jak jinak bychom mohli lidem za takto tragických okolností pomoci,“ řekl krátce po výbuchu Jonathan Whittall, krizový koordinátor Lékařů bez hranic v Libanonu.  


Pohled na poničené ambulantní oddělení bejrútské nemocnice Al Roum.

V krizových situacích, jako je tato, můžeme okamžitě zasahovat jen díky pravidelné podpoře od našich dárců.

DAROVAT

„Dnes můžeme říct, že situace v Bejrútu je úplně katastrofální. Stále se pohřešují lidé,  probíhají záchranné operace,  hledají se lidé zasypaní v sutinách svých domů. Nemocnice v Bejrútu jsou zcela zahlcené. Nedokážou se vypořádat s tisíci zraněných,  kteří k nim přišli během posledních 12 hodin.  Jako Lékaři bez hranic jsme v úterý večer začali rozdávat traumatologické soupravy do různých nemocnic přijímajících raněné,“ dodal den po výbuchu Emmanuel Massart, koordinátor programů Lékařů bez hranic v Libanonu. 


Poničená rezidenční oblast.

Pomoc Lékařů bez hranic v bodech:

  • distribuce vody a hygienických potřeb
  • psychologická pomoc
  • lékařské konzultace pro zraněné a pacienty s chronickými nemocemi
  • darování zdravotnického materiálu místním úřadům a organizacím

{{{ labels.morehistories }}}