© Obyvatelka uprchlického tábora vaří listí, aby nakrmila své děti. Scott Hamilton / Lékaři bez hranic
22 Čvc 22 05 Dub 23

Sbírají listí, aby se najedli

Krizový koordinátor Lékařů bez hranic Sami Al-Subaihi na vlastní oči viděl utrpení tisíců lidí, kteří uprchli před násilím v jihosúdánském městě Agok. O tom, co zažil, píše přímo z mise.

Od lídra tábora Nyin Deng Ayuel se dozvídám, že jen za poslední dva dny zemřeli jeden dospělý a dvě děti. Matka jednoho z nich, pětiletého chlapce, sedí u malého, čerstvě vykopaného hrobu. Její tři další děti, všechny velmi hubené a slabé, sedí u vchodu do provizorního přístřešku rodiny. Mluvím s jejich matkou a, i když nedokážu zjistit, co přesně zabilo jejího syna, při pohledu na jeho sourozence nepochybuji, že k tomu přispěl nedostatek jídla.

Pomozte s námi dětem trpícím podvýživou

DARUJTE

Při návštěvách provizorních táborů v okrese Twic se mi jejich obyvatelé svěřují, že je ze všeho nejvíc trápí právě nedostatek jídla. V jednom táboře vidím lidi, jak se hroutí, fyzicky úplně vyčerpaní. Je jasné, že už dlouho trpí nedostatkem jídla. V žádném z přístřešků nevidím, že by někdo vařil nebo měl uskladněné jídlo. Slyším, že ve vysychající řece už nejsou téměř žádné ryby. Mnozí proto sbírají listí, aby se najedli.

Potravinová situace v táborech se stále zhoršuje od února. To sem poprvé dorazily tisíce lidí poté, co je ozbrojené střety donutily opustit své domovy ve 20 kilometrů vzdáleném Agoku.


Místní trh vypálený během násilností ve městě Agok.

Téměř 500 tun potravin

Museli jsme proto udělat něco neobvyklého, nad rámec našich běžných lékařských aktivit. Dovezli jsme zasaženým lidem potraviny, téměř 500 tun během několika posledních měsíců, abychom zabránili katastrofě. V příštích týdnech a měsících chceme zorganizovat další dodávky potravin.

Kromě toho na šesti místech provozujeme mobilní kliniky. Naši zdravotníci pravidelně ošetřují velmi nemocné děti s malárií a průjmovými chorobami. V poslední době stále častěji vídáme i děti s podvýživou.

Tyto zdravotní obtíže odrážejí neutěšené životní podmínky v táborech, kde lidé už několik měsíců přežívají převážně pod širým nebem. Proti spalujícímu slunci, hadům a škorpiónům mají jen kusy látek a igelitové plachty. Nedokážu si představit, jak je tyto chatrné přístřešky ochrání, pokud budou sezónní deště letos silné.

Zdaleka to nestačí

Okolo 10 000 rodin jsme rozdali deky, moskytiéry, kanystry a mýdlo. Postavili jsme také více než 310 latrín, instalovali osm zařízení na úpravu vody, a právě budujeme několik vrtů, abychom tisícům lidí poskytli ještě více čisté vody. Ale upřímně řečeno, ani zdaleka to nestačí. Deště mohou způsobit záplavy, zhoršit životní podmínky a přístup k čisté vodě a sanitačním zařízením, což zvýší riziko vypuknutí nemocí, jako jsou malárie, spalničky a cholera. 

Přestože jsme od samého začátku už několikrát bili na poplach, jsem zděšený nedostatečnou reakcí mezinárodních organizací a donorů působících v zemi. Pomoc je pomalá a nedostatečná. A nyní klíčové organizace místo rozšiřování svých aktivit musí kvůli škrtům ve financování svou činnost omezovat. Celosvětově prudce rostoucí ceny potraviny zároveň těžce dopadají na už tak zranitelné obyvatele Jižního Súdánu, které postihuje jedna krize za druhou.


Lékaři bez hranic distrubuují humanitární pomoc v táboře Nyin Deng Ayuela.

Klečím vedle truchlící matky

Klečím vedle truchlící matky v táboře Nyin Deng Ayuel a snažím se přijít na něco smysluplného, co bych jí mohl říct. Všechny obvyklé projevy soustrasti, které mě napadají, znějí prázdně a pokrytecky. Vzhledem k současným podmínkám v táboře vím, že příští měsíce budou náročné, a dělám si starosti o její tři zbývající děti.

Snažíme se dělat ještě více než doteď, zajistit více jídla, čisté vody a latrín. Připravujeme také místní zdravotnická střediska na péči o příval podvyživených dětí a v příštích týdnech provedeme spolu s jihosúdánským ministerstvem zdravotnictví preventivní očkování proti spalničkám. Doufám, že se nám podaří zabránit nejhoršímu, aby další rodiče neutrpěli stejnou ztrátu. 

Lékaři bez hranic působí ve zvláštní správní oblasti Abyei od roku 2006. Naše nemocnice v Agoku založená v roce 2008 poskytovala širokou škálu zdravotnických služeb pro přibližně     140 000 lidí. Po prvních násilnostech, které vypukly v Agoku a jeho okolí 10. února 2022, jsme pozastavili činnost nemocnice a začali poskytovat lékařskou a humanitární pomoc lidem, kteří uprchli na jih do okresu Twic ve státě Warrap a na sever od města Abyei. Od února do května 2022 jsme poskytli více než 34 000 lékařských konzultací v okrese Twic.

{{{ labels.morehistories }}}