© MSF
04 Úno 20 04 Úno 20

Lidská tsunami. Další statisíce lidí prchají před vojenskou invazí na severozápadě Sýrie

Vojenská ofenzíva syrské vlády a jejích spojenců v jižní části provincie Idlíb na severozápadě Sýrie pokračuje. Jen za poslední dva lednové týdny uprchlo před denním ostřelováním, bombardováním a pozemními boji na 150 000 lidí (UN OCHA). Celkem muselo opustit své domovy nebo uprchlické tábory, do kterých předtím také uprchli, téměř 390 000 lidí.

„To, čeho jsme tady teď svědky, je jako lidská tsunami,“ říká místní lékař, vedoucí jedné z nemocnic, kterou jsme nedávno podpořili. „Všichni se snaží utéct na sever, směrem k turecké hranici, tak rychle, jak jen dokážou….Ujet autem 30 kilometrů teď trvá asi tři hodiny, protože silnice jsou plné lidí na útěku. Vzhledem k téhle situaci je pro zdravotníky ještě těžší rozhodnout se: zůstaneme, abychom se postarali o nemocné a zraněné, nebo také uprchneme? Moje rodina odešla před několika dny a já jsem se rozhodl prozatím zůstat. Ale od té doby mi o sobě nedali vědět a mám obrovské obavy. Je to jako prožívat jednu Sophiinu volbu za druhou.“

V posledních týdnech jsme dodali balíčky první pomoci a chirurgické soupravy do čtyř nemocnic poblíž fronty. Místní zdravotnická zařízení budeme dále podporovat podle potřeby.

Bombardování nemocnic se teď děje pořád

 „Bombardování zdravotnických zařízení v oblasti se teď děje pořád. Nemocnice, kterou spravuji, stále stojí, ale jen v posledních několika týdnech úplně nebo částečně zničili pět zařízení v okolí, které následně přestaly fungovat“ pokračuje vedoucí námi podpořené nemocnice.

Cristian Reynders, koordinátor našich projektů v severním Idlíbu, vysvětluje: „Konkrétně to znamená, že jak boje pokračují, zranění lidé mají stále menší a menší šanci se vůbec dostat do zdravotnického zařízení.“

Hrozby přichází z nebe i ze země

Nemocnice Maarat al Numan, jedna z největších nemocnic v jižní části Idlíbu, byla kvůli bombardování nedávno vyřazena z provozu. Ozbrojená opoziční skupina vnikla 29. ledna do Ústřední nemocnice Idlíb. Na několik hodin obsadila nemocnici pro vojenské účely, a to i přes protesty tamního personálu. Tu samou noc o půlnoci opakované nálety zasáhly a zásadně poničily nemocnici Ariha.

Tyto invaze a bombardování nemocnic se dějí v době, kdy je v Idlíbu nejvíce zapotřebí zdravotní péče, která lidem může zachránit život. Důrazně odsuzujeme ničení zdravotnických zařízení nebo jejich používání pro vojenské účely, jde o hrubé porušování mezinárodního humanitárního práva. Nejen, že se zavírá jedna nemocnice za druhou, ale celé zdravotnictví v severozápadní Sýrii je neustále v ohrožení, ať už hrozby přichází z nebe nebo ze země.

darujte

Podpořte naši krizovou pomoc po celém světě.

V celé severozápadní Sýrii poskytují Lékaři bez hranic všeobecnou zdravotní péči, péči matkám a léčbu nepřenosných onemocnění prostřednictvím mobilních klinik. Distribuujeme humanitární pomoc a zlepšujeme přístup k vodě i sanitačním zařízením. Podílíme se na pravidelném očkování a podporujeme pacienty, kteří podstoupili transplantaci ledvin. Provozujeme také specializovanou jednotku pro léčbu popálenin. Na dálku podporujeme několik nemocnic či klinik kolem Idlíbu a Aleppa a spolupracujeme na správě tří nemocnic.

V severovýchodní Sýrii jsme v říjnu 2019 pozastavili většinu našich aktivit. Některé z našich zdravotnických programů ale pokračují, a to napříč provinciemi Al Hasakeh, Aleppo a Al Rakka. Abychom zůstali nezávislí, nepřijímáme žádné dotace od syrské vlády.

{{{ labels.morehistories }}}