© Florian SERIEX
21 Lis 17 21 Lis 17

Jemen: Vyjádření vedoucího mise Justina Armstronga k situaci v zemi

Lékaři bez hranic za posledních 12 dní nedostali od saudskoarabské koalice povolení létat z Džibutska do Saná. To významně ztížilo možnosti organizace poskytovat zdravotnickou a humanitární pomoc  lidem, kteří ji naléhavě potřebují.

Pravidelný týdenní spoj Lékařů bez hranic do Adenu obdržel 15. listopadu povolení k letu. Letadlu Lékařů bez hranic bylo umožněno provést jeden zpáteční let mezi Džibuti a Adenem. Toto povolení vítáme a pomůže nám pokračovat v podpoře našich projektů v Adenu, Taízu a v okolních oblastech. Nicméně letiště v Adenu nestačí na to, aby Lékaři bez hranic mohli poskytovat akutní zdravotnickou a humanitární pomoc po celém Jemenu. Aden je také velmi nebezpečný a vzdálený od některých oblastí s největší potřebou pomoci. Dopad pokračující blokády přístavů a letišť navyšuje napětí ve společnosti v době, kdy většina jemenské populace zápasí s nedostatkem jídla, pití a pohonných hmot, stejně jako s přístupem ke zdravotní péči.

Lékaři bez hranic žádají o povolení létat do Saná, která je společně s dalšími oblastmi na severu nejvíce ohrožena blokádou. Přístup pro humanitární lety do Jemenu skrze letiště v Saná je klíčový nejen pro Lékaře bez hranic, ale také pro další humanitární organizace asistující obyvatelům Jemenu. 

{{{ labels.morehistories }}}