© Nuha Mohamed/MSF
10 Srp 19 17 Květen 22

Jemen: Naše nemocnice v Adenu je přetížena. Krizový stav způsobuje vysoký příliv pacientů zraněných během intenzivních bojů

Přístavní město Aden je od čtvrtečního večera centrem vyhrocených střetů mezi tamními ozbrojenými skupinami. Týmy v naší nemocnici ošetřily 119 lidí za méně než 24 hodin. Další ranění stále přicházejí. Letiště je uzavřeno, život ve městě se de facto zastavil.

Celkem 62 ze 119 pacientů, které jsme za méně než 24 hodin ošetřili, potřebovalo krizovou pomoc a ošetření na lůžkovém oddělení. „Většinou jde o civilisty chycené uprostřed bojů. Zranění pravděpodobně utrpěli po zásahu střepinami z minometné palby nebo projektilů ze střelných zbraní. Včera jsme ošetřovali ženu se střelným poraněním, která byla v osmém měsíci těhotenství. Nejméně pět lidí bylo při příjezdu do nemocnice už mrtvých, mezi nimi i jedno dítě,“ říká vedoucí našich programů v Jemenu Caroline Seguin.

„To město je bitevní pole. Slyšíme palbu těžkých zbraní, i jak kolem jezdí tanky,“ pokračuje.

„Nemocnice je vytížená na maximum. Naše týmy pracují bez přestávky. Nemůžeme sehnat nikoho, kdo by je vystřídal. Celé město je ochromené. Někteří členové personálu se do nemocnice ani nedokáží dostat, protože probíhající boje jsou opravdu zuřivé a cesty do města zavřené. Bojíme se, že kvůli tomu nezvládneme dostat do nemocnice nezbytné zásoby,“ vysvětluje Seguin.

Letiště je uzavřené, což kvůli bojům hrozí i adenskému přístavu. Jedná se přitom o poslední plně funkční přístav v zemi. Veškeré dovážené zboží a část humanitární pomoci – včetně té naší – proudí právě přes něj.

„Pokud se bude situace nadále zhoršovat a Aden zůstane ochromený, může to mít značný dopad i na růst cen. Přístup lidí k základním věcem by se tak s ohledem na již existující inflaci ještě zhoršil,“ dodává vedoucí našich programů.

S vysokým nárůstem raněných se musely naše týmy vypořádávat už 1. srpna po útocích ve dvou městských čtvrtích. Dohromady tehdy přijaly šestnáct raněných.

Nemocnice Lékařů bez hranic je v centru Adenu od roku 2012. „Nemocnice je i při probíhajících bojích stále otevřená a plně funkční. Naše týmy se i nadále starají o desítky lidí, které kvůli nové vlně násilí utrpěly zranění“ uzavírá Caroline Seguin.

{{{ labels.morehistories }}}