© MSF
03 Říj 18 03 Říj 18

Jemen: Kvůli útoku na naše spolupracovníky pozastavujeme aktivity v Ad Dhale

Dům, v němž přebývali spolupracovníci Lékařů bez hranic v governorátu  Ad Dhale v jižním Jemenu, se v pondělí večer, 1. října 2018, stal cílem bombového útoku. Při výbuchu naštěstí nebyl nikdo zraněn. 

Jedná se už o druhý útok na naše spolupracovníky v posledním týdnu.

Odsuzujeme útoky na naše zaměstnance a naše zařízení. Vzhledem k vážnosti těchto útoků a jasnému ohrožení bezpečí našeho personálu, jsme nuceni stáhnout své lidi z Ad Dhale a pozastavit tam až do odvolání naše zdravotní aktivity.

Jsme jednou z mála zdravotnických organizací, která poskytuje humanitární pomoc komunitě v Ad Dhale. Tyto útoky odřízly tisíce Jemenců od potřebné humanitární a lékařské péče.

Útoky na civilní obyvatelstvo a humanitární organizace jsou v rozporu s mezinárodním humanitárním právem. Vyzýváme všechny válčící strany, ozbrojené skupiny a jednotlivce, aby respektovali a zajistili ochranu humanitárních a zdravotnických pracovníků v Jemenu.

V guvernorátu Ad Dhale působíme od roku 2011.  Poskytovali jsme tam bezplatnou lékařskou práci obyvatelům Ad Dhale, Qatabah, Al Azariw a v oblasti Damt.

Nadále jsme odhodláni pomáhat obyvatelům Jemenu. V současné době v Jemenu provozujeme 15 nemocnic a zdravotních středisek a dalších 16 nemocnic a  zdravotnických středisek podporujeme.

{{{ labels.morehistories }}}