© Vincent Haiges
29 Říj 19 17 Květen 22

Irák: Lidé, kteří prchají ze severovýchodní Sýrie, trpí vážnými psychickými problémy

Lékaři bez hranic nedávno otevřeli zdravotnické centrum v táboře Bardaraš. Bruno Pradal, koordinátor našich aktivit na místě k tomu uvádí: „Přibližně 50 % osob, které vidíme, vykazuje symptomy spojované s depresemi a úzkostmi. Pacienti zároveň trpí obtížemi jako ztuhlost svalů nebo bolesti hlavy a zad.

Uprchlický tábor Bardaraš v současnosti hostí asi 11 000 lidí ze Sýrie. Přestože je jeho kapacita naplněná, další stále přicházejí.

Naše týmy obcházejí stan za stanem a ty, kteří potřebují pomoc nejvíc, přesouvají do nově vzniklého zdravotnického centra. Mimořádně vážným případům poskytují psychologickou pomoc okamžitě.

„Nedaleko od mého souseda dopadl granát a zranil ho,“ vypráví Salíh, stavební dělník z Kamišlí. „Požádal mě, abych se postaral o jeho postiženého syna. Je tady teď se mnou a mými dětmi.“

„Sýrie už není bezpečná,“ říká Salíh. „Nemohu spát ani pořádně jíst. Bojím se. Nechci se vrátit. Chci být schopný zavřít oči, aniž bych slyšel střelbu nebo výbuchy. Aniž bych se bál, že můj dům zasáhne raketa.”

Naši spolupracovníci u některých pacientů evidovali sebevražedné tendence i ranné příznaky posttraumatické stresové poruchy. Poskytují proto rady, jak se stresem bojovat a posílit psychickou odolnost.

„Lidé se bojí o budoucnost. Cítí beznaděj, protože museli opustit domovy, práci, členy rodiny a svoje nejbližší,“ říká Pradal.

Většina uvádí, že pochází z okolí Ras Al-Ayn a Kámišlí. Pár jich zmiňovalo také město Hasaka. Někteří nejprve uprchli jinam do Sýrie, než se rozhodli překročit hranici do Iráku.

Někteří prý museli zůstat. Buď protože měli někoho v rodině nemocného, nebo protože zkrátka nebyla příležitost utéct.

„Dvě z mých dcer jsou stále v Sýrii. Řekly mi, abych odjel, a že za mnou brzy přijedou,“ vypráví Salíd. „Ale je to už deset dní a nic o nich nevím. Nevím, kde jsou nebo co se s nimi stalo.“

Nové zdravotnické centrum poskytuje kromě psychologické péče také zdravotní pomoc lidem, jež trpí například infekcemi horního dýchacího traktu. Naše týmy zde léčí i pacienty s cukrovkou nebo astmatem. Nadále pokračují také naše aktivity podél syrské hranice v táborech Al-Walid a Sahela, které jsme zahájili před týdnem. Mobilní kliniky tam poskytují základní zdravotní péči.

{{{ labels.morehistories }}}