© MSF/Hassan Kamal Al-Deen
23 Říj 19 17 Květen 22

Irák: Lékaři bez hranic pomáhají na irácko-syrské hranici lidem, kteří utíkají před konfliktem

Lidé ze severovýchodní Sýrie utíkají před konfliktem do Iráku. Lékaři bez hranic proto začali na hranicích poskytovat zdravotní péči. Zároveň v jednom z táborů v iráckém Kurdistánu vyhodnocují, zda je tam zapotřebí i psychologická pomoc.

„Okamžitě poté, co v severovýchodní Sýrii vypukly boje, jsme začali vyhodnocovat situaci na různých místech - včetně přijímacích středisek na irácko-syrské hranici a uprchlických táborů - kde měli být lidé umístěni. Při vyhodnocování situace bereme v potaz infrastrukturu místa a dostupné služby, zároveň se snažíme sladit s dalšími aktéry a úřady, abychom co nejrychleji stanovili a zavedli potřebné aktivity pro pomoc přicházejícím lidem,“ přibližuje projektový koordinátor Lékařů bez hranic Marius Martinelli.

Lékaři bez hranic nyní v jednom z přijímacích středisek provozují dvě mobilní kliniky, ve kterých poskytují základní zdravotní péči, psychologickou pomoc a provádějí nutriční screening. V táboře Bardaraš vyhodnocují potřebu psychologické pomoci a připravují se pro případ příchodu většího počtu lidí.

„Do přijímacího střediska, kde pracujeme, přicházejí lidé v relativně dobrém zdravotním stavu. Dosud jsme nezaznamenali žádného válečného raněného a celkově dospělí i děti byli - co se týká výživy - v dobrém stavu. Všimli jsme si menších zdravotních problémů, většinou spojených s dlouhou cestou, kterou ušli pěšky. Jde o kožní problémy, infekce dýchacích cest, slabší průjmy a obecné bolesti. Většina lidí, které náš tým zaměřený na péči o duševní zdraví během prvního dne na místě vyšetřil, však vykazovala známky deprese a úzkosti,“ dodal Martinelli.

Tábor Bardaraš byl původně otevřen pro lidi, kteří utíkali v roce 2014 z Mosulu před skupinou Islámský stát. Loni byl uzavřen a jeho obyvatelé se vrátili do relativně klidného Mosulu. Minulý týden však musel být znovu otevřen, tentokrát proto, aby hostil lidi přicházející ze severovýchodu Sýrie v důsledku turecké vojenské operace v regionu.

Hranice mezi Sýrií a Irákem od začátku konfliktu na severovýchodě Sýrie překročilo přes 5 300 lidí. Denně jich do Iráku přichází více než pět set. Většina jich je z Ras Al-Ajnu a Kamišlí.

{{{ labels.morehistories }}}