© Pierre Fromentin/MSF
19 Květen 22 19 Květen 22

Haiti: Lékaři bez hranic ošetřili v hlavním městě v posledních týdnech téměř 100 postřelených lidí

  • Lékaři bez hranic přijali od konce dubna ve svých zdravotnických zařízeních v Port-au-Prince 96 lidí se střelnými zraněními.
     
  • Přístup k nezbytné péči v severní části metropole zůstává kvůli špatné bezpečnostní situaci omezený. Stále fungující nemocnice jsou přetížené a někde chybí i pitná voda.  
     
  • Humanitární pomoc na místě je třeba neprodleně navýšit.
     

Od 24. dubna do 7. května probíhaly v severní části metropole střety mezi ozbrojenými skupinami. Nemocnice Lékařů bez hranic ve čtvrti Tabarre – jedno z mála zdravotnických zařízení, která zůstávají v oblasti funkční – se tehdy zaplnila pacienty. „Oproti situaci v polovině dubna se počet našich pacientů přijatých na chirurgii ztrojnásobil. Většinou se jednalo o velmi vážná střelná zranění,“ říká Mumuza Muhindo, vedoucí mise Lékařů bez hranic.

Když se na ulicích intenzivně bojuje, má to dramatický dopad na přístup k lékařské péči. Násilí navíc propukalo především na severu města, kde už v té době nefungovalo pět zdravotnických zařízení. Další dvě soukromé nemocnice pozastavily svou činnost poté, co byl jeden z jejich zaměstnanců unesen.

„Než jsem dorazila do nemocnice Lékařů bez hranic v Tabarre, zkusila jsem předtím ještě dvě jiné nemocnice,“ vysvětluje žena, která má vážně poraněnou nohu. „Jedna byla zavřená, v druhé mi nedokázali pomoct.

Zničené domovy i chybějící pitná voda
 

Barikády v ulicích komplikují také samotnou dopravu. Obzvláště těžká je situace pro sanitky. Pacienty se někdy nepodaří dostat do nemocnic dřív než  po 24 hodinách od zranění. Lékaři bez hranic proto znovuotevřeli pohotovostní středisko v Cité Soleil v části města Drouillard, které z bezpečnostních důvodů uzavřeli 1. dubna 2022.

„Udržet zdravotnické struktury funkční je v takovýchto podmínkách výzva,“ upozorňuje Serge Wilfrid Ikoto, lékař v nemocnici v Tabarre. „Někteří naši zaměstnanci nemohou odejít domů. Pokaždé, když cestují, vystavují se obrovskému riziku. Proto organizujeme rotace zaměstnanců po 24 hodinách. Omezujeme tak jejich pohyb po městě. Někteří z nich se bohužel nedostali domů už několik dní v kuse.“

Ve městě se nachází hustě obydlená čtvrť Brooklyn. Všechny do ní vedoucí silnice byly v době, kdy se boje nejvíce vyostřily, zablokované. Jedinou přístupovou cestou zůstalo moře. Obyvatelé se tak dostali do pasti. Nikdo do čtvrti nemohl vstoupit ani z ní odejít, aniž by se stal cílem. Nedostatkovým zbožím se stala i pitná voda, protože se na místo nedostaly ani cisternové vozy.

Z jiných čtvrtí musely kvůli bojům spousty lidí opustit své domovy. „Zapálili mi dům, přišla jsem o všechno,“ říká mladá žena se střelným poraněním, o kterou pečují Lékaři bez hranic. „Neustále mě tíží představa toho, že až mě propustí z nemocnice, budu muset žít v táboře pro vysídlené.“

Ti nejzranitelnější
 

Všudypřítomné násilí, které se vrací v cyklech, paralyzuje ve městě Port-au-Prince systém poskytování zdravotní péče. Kvůli vysokému počtu raněných pacientů jsou nemocnice přetížené. Mají proto sníženou kapacitu ošetřovat stávající i nově přijaté pacienty,

Humanitární krize se prohlubuje a nejvíce zasahuje tu nejzranitelnější část populace. „Haiťané jsou nyní v mimořádně zranitelné situaci,“ dodává Mumuza Muhindo, vedoucí mise Lékařů bez hranic. „Násilí je hlavní příčinou vysidlování rodin. Ty potřebují pomoc. Životní náklady se zvyšují ze dne na den a kvalitní lékařská péče je nedostupná. Urgentně je zapotřebí rozsáhlejší a lépe cílená humanitární pomoc.“

{{{ labels.morehistories }}}