© Matteo Bastianelli
25 Bře 19 08 Led 20

Čtyři dny těžkých bojů v Taízu odřízly řadu lidí od urgentně potřebné zdravotní péče

Kvůli čtyřdenním intenzivním bojům se obyvatelé jemenského Taízu nemají jak dostat ke zdravotní péči. Minimálně jedna veřejná nemocnice musela zavřít. Boje v městských hustě osídlených oblastech mají devastující dopad na civilisty, varují Lékaři bez hranic. 

„Obáváme se, že zranění lidé uvázli mezi frontovými liniemi a mnoho z nich se nemůže dostat do zdravotnických zařízení ve městě, nebo v jeho okolí. Ve třech zařízeních podporovaných Lékaři bez hranic ve městě Taíz přijaly zdravotnické týmy za poslední čtyři dny 49 válečně raněných a dva pacienty, kteří byli při příjezdu už mrtví. Nevíme však, kolik je celkem zraněných, kteří urgentně potřebují pomoc,” říká Caroline Ducarme, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu.

Objevily se zprávy o nemocnici, která byla kvůli bojům zničena. Jedna z veřejných nemocnic v Taízu navíc musela kvůli bojům zavřít. Přístup obyvatel k urgentní zdravotní péči se tak ještě ztížil.

Zdravotnické týmy v jedné z veřejných nemocnic podporovaných Lékaři bez hranic nahlásily, že jeden z jejich těžce zraněných pacientů byl násilně vytáhnut z operačního sálu a nedostalo se mu proto tolik potřebné zdravotní péče. To je prostě nepřijatelné.

„Dlouhodobě je zapotřebí zvýšená ochrana zdravotnických zařízení. Pacienti nám vyprávějí o tom, jak se nemohou kvůli bojům a silničním zátarasům dostat do nemocnic. Bojí se také, že se nemocnice mohou stát terčem útoku. Kvůli těmto obavám berou své příbuzné z nemocnic. Někteří zdravotníci opustili svou práci, protože se bojí o svou bezpečnost,” popisuje Ducarme.

Během prvního dne bojů přijalo úrazové centrum Lékařů bez hranic v taízské části Huban dvouletého chlapce, jehož tvář poranil šrapnel z granátu, který dopadl poblíž jeho domu ve starém městě. Rodina ho pak vezla do zdravotnického zařízení skoro tři hodiny, musela přitom pod palbou překračovat frontové linie.

Lékaři bez hranic opět vyzývají všechny bojující strany, aby zavedly důslednější opatření, která ochrání civilisty; umožní všem nemocným a zraněným přístup do zdravotnických zařízení; povolí humanitární a zdravotnické zásobování všech oblastí a ochrání zdravotníky a zdravotnická zařízení. 

Lékaři bez hranic jsou nestranná zdravotnická a humanitární organizace. Její týmy pracují ve 13 nemocnicích a zdravotnických centrech a podporují více než 20 zdravotnických zařízení ve 12 guvernorátech. Opakované útoky na zdravotnická zařízení a jejich personál v uplynulém roce však přinutily Lékaře bez hranic pozastavit své aktivity v několika oblastech. Od března 2015, kdy současný konflikt vypuknul, ošetřili zdravotníci v nemocnicích podporovaných Lékaři bez hranic přes 119 110 válečně raněných.

 

{{{ labels.morehistories }}}