© Bérengère Guais/MSF
19 Dub 18 08 Led 20

Bangladéš: Otevřeli jsme nemocnici uprostřed ohromného tábora pro rohingské uprchlíky

Lékaři bez hranic otevřeli novou nemocnici uprostřed obrovského uprchlického tábora Kutupalong-Balukálí, který poskytuje útočiště přibližně 700 tisícům rohingských uprchlíků. Není těžké ji najít, protože se nachází na jednom z mnoha pahorků v oblasti Cox’s Bazar. A její jméno mluví za vše: „nemocnice na kopci“.


Terénní úpravy pro vyrovnání pozemku na místě budoucí nemocnice. Nezbytné bylo také naplánovat cesty a vykopat drenáže.

Stavba začala na začátku února a vzhledem k tomu, že jsme nemohli ztrácet čas, trvala pouhé dva měsíce. Její kapacita je 100 lůžek a za cíl si klade reagovat na naléhavou zdravotnickou situaci, kterou vyvolal obrovský příliv Rohingů. Ti prchají z Myanmaru kvůli násilí, které vypuklo 25. srpna loňského roku. S příchodem monzunových dešťů se očekává zkomplikování přístupu k lékařské péči ve zdejších táborech. Proto bylo potřebné zřídit stabilnější zařízení. Všechny budovy jsou tvořeny železnou konstrukcí položenou na základové desce.


Podél cest je pokládána cihlová dlažba, která zpevňuje písečný podklad. Ten bývá během období dešťů velmi nestabilní.

V nemocnici se nachází urgentní příjem, jednotka intenzivní péče, laboratoř, lůžkové oddělení pro dospělé i děti, gynekologicko-porodnické oddělení včetně neonatální péče, izolační jednotka pro pacienty s infekčními onemocněními a intenzivní terapeutické výživové centrum pro vážně podvyživené děti. Těch momentálně není mnoho, ale v průběhu monzunového období se dá očekávat větší výskyt podvýživy.


Pokládání základové desky budovy, kde se budou nacházet generátory.

Naše týmy jsou připraveny ošetřovat běžné zdravotní problémy přítomné v uprchlických táborech, jako jsou respirační a průjmová onemocnění. Také budou schopny řešit urgentní případy, kterými mohou být oběti sexuálního násilí nebo pacienti s traumaty nebo syndromem dechové tísně.  Pacienti, kteří budou potřebovat chirurgický zásah, budou po stabilizaci přepraveni do nemocnice s operačním sálem. Nemocnice poskytuje širokou škálu lékařské péče, pro ženy jsou k dispozici také konzultace v oblasti plánování rodiny a regulace menstruačního cyklu.


Ocelová konstrukce je připevněná na základové desce a kolem dokola je vztyčený plot.

„Umíme zde léčit také chronické nemoci, jako jsou cukrovka, vysoký tlak, chronické obstrukční onemocnění plic a astma, jež jsou hlavními příčinami úmrtí u dospělých,“ říká Francesco Segoni, koordinátor urgentní péče Lékařů bez hranic v Cox’s Bazaru. „Pro pacienty s chronickými onemocněními je důležité, aby měli přístup k sekundární lékařské péči. V případech, kdy je to nezbytné, tak mohou být hospitalizováni.“


Ocelová konstrukce připevněná na základové desce.

Nemocnice bude schopna reagovat také na epidemie typu cholera nebo žloutenka E, které se v období dešťů běžně vyskytují.

„V důsledku záplav a nárůstu stojící vody se s velkou pravděpodobností budou šířit nemoci přenášené vodou a hmyzem, protože Rohingové žijí na silně přelidněném území s velice nízkou úrovní hygienických podmínek,“ dodává Francesco Segoni. Mnohé latríny jsou vykopány v záplavové oblasti a hodně studní je mělkých a znečišťuje je povrchová voda. Vrty provedené Lékaři bez hranic, jako například ten pro „nemocnici na kopci“,  dosahují hloubky přes 150 m. Ty nicméně nestačí pokrývat veškeré potřeby čisté vody v táboře.


Pro odvod dešťové vody byla vykopána drenáž a pro stabilizaci svahů vystavena podpůrná zeď. Nemocnice je téměř hotová.

{{{ labels.morehistories }}}