07 Dub 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic obnovují aktivity v ebolovém centru v jihovýchodní Guineji

Lékaři bez hranic od čtvrtka 10. dubna obnovili své aktivity v léčebném centru pro léčbu eboly v Macentě na jihovýchodě Guineje. Na konci minulého týdne je byli nuceni dočasně zastavit po protestech části místní populace.

„Několikadenní vyjednávání s místními a regionálními úřady, s vedoucími mládeže a stařešiny vesnic dopadla úspěšně. Byli jsme ujištěni, že můžeme v bezpečí pokračovat v naší práci,“ řekla Corinne Benazech, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Guineji.

Pacienti v centru byli od pozastavení aktivit Lékařů bez hranic léčeni pracovníky guinejského ministerstva zdravotnictví. Lékaři bez hranic se teď mohou vrátit a poskytovat další zdravotnickou a technickou podporu v boji s ebolou.

„Plně rozumíme strachu zdejší komunity. Ebola se před současným propuknutím nemoci v Guineji nevyskytovala. Pro lidi, kteří na to nejsou zvyklí, muselo být děsivé vidět naše spolupracovníky v ochranných oblecích,“ uvedla Corinne Benazech.

Lékaři bez hranic v posledních 15 letech reagovali na několik propuknutí eboly a podobné problémy zaznamenali už v minulosti.

„Protesty místních lidí jsme zažili už v Ugandě a Gabonu, když jsme zde proti ebole zasahovali. Souhlas obyvatel s našimi aktivitami je velmi důležitý,“ řekla Corinne Benazech.

Lékaři bez hranic v současnosti pečují o 3 pacienty s ebolou v Macentě, 4 pacienty v nově rozšířeném centru v hlavním městě Konakry a 3 další pacienty v Guéckédou na jihovýchodě země.

„Je zásadní zajistit, že populace o nemoci ví a rozumí, oč se jedná. Budeme nadále pokračovat v dialogu se všemi komunitami v místech, kde pracujeme,“ dodala vedoucí mise Lékařů bez hranic v Guineji Corinne Benazech. „Pořád je tu ale hodně práce, která je před námi. Potřebujeme, aby se další zdravotničtí aktéři do aktivit více zapojili. My se zaměřujeme na rozpoznání a léčbu pacientů a na vystopování těch, kdo s nimi byli v kontaktu.“

Další tým Lékařů bez hranic dorazil 10. dubna do sousední Libérie, aby asistoval pracovníkům ministerstva zdravotnictví. Na severu země již bylo potvrzeno pět pozitivních případů eboly.

{{{ labels.morehistories }}}