09 Úno 15 15 Zář 17

Haiti: Oběti hurikánu zůstaly bez domovů a trpí nedostatkem jídla

GONAIVES, 13. října 2008 - Pět týdnů poté co Haiti zasáhla série hurikánů, žijí obyvatelé v Gonaives bez základních služeb. Na začátku října byly rodiny vypuzeny ze škol a kostelů, kde hledaly útočiště, potom co jejich domovy zničily bouře.

Lékaři bez hranic odhadují, že z celkového počtu 200.000 obyvatel žije asi 10.000 lidí na střechách domů, ve stanech nebo v chýších zbudovaných z dřevěných trosek a prostěradel. Další rodiny žijí ve velkých počtech natěsnány v opuštěných budovách nebo dočasně bydlí s příbuznými. Tyto podmínky omezují možnosti hygieny a zvyšují riziko domácího násilí. Kromě toho doposud nebyly obnoveny dodávky elektřiny a tekoucí vody.

Přestože už 10 dnů nepršelo, mnohé silnice jsou stále zaplaveny. Bahno v některých částech města dosahuje výšky 1 metru, což komplikuje dopravu.

„Vypadá to tu, jakoby se cyklón přehnal teprve před několika dny,“ poznamenal Vikki Stienen, koordinátor projektu Lékařů bez hranic v Gonaives. „Koordinace krizových programů je neobyčejně chaotická. V případě přírodní katastrofy mohou Lékaři bez hranic zpravidla po měsíci zredukovat své aktivity. Zde je to ale opačně: museli jsme posílit naše týmy a své aktivity rozšířit.“

Lékaři bez hranic zatím v Gonaives distribuovali 3.000 rodinných sad obsahujících plastové plachty, mýdlo, kanystry. Nyní zahajují distribuci dalších 2.000 sad a plánují distribuci dodatečných 5.000 sad, aby pokryli potřeby co největšího počtu obyvatel města. Kromě toho Lékaři bez hranic zajišťují produkci 1 milionu litrů pitné vody denně a z větší části i následnou distribuci.

Lékaři bez hranic jsou svědky zvyšujícího se počtu podvyživených dětí přijímaných v nemocnicích. Organizace před 10 dny znovuotevřela nemocnici v Gonaives a od té doby přijala již sedm vážně podvyživených dětí. Očekává se, že jakmile se lidé doslechnou o nemocnici, počet pacientů ještě poroste. Haiti čelí chronické potravinové krizi a nedostatku živin. Nedávné hurikány navíc zničily úrodu a zabily mnoho skotu, což ještě zvyšuje ohrožení obyvatel.

Mezinárodní potravinová pomoc, která se k obyvatelům dostává, je nedostatečná ve svém rozsahu i s ohledem na nutriční potřeby malých dětí. Distribuce potravinové pomoc pak opomíjí svobodné matky s dětmi. Zatím neexistuje žádná strategie, která by identifikovala potřeby a zajistila realizaci efektivní potravinové pomoci.

Navzdory značnému počtu přítomných mezinárodních organizací a expertů, lidé v Gonaives zatím z jejich přítomnosti nemají prospěch. Pokud region postihne další hurikán se silnými dešti (sezóna hurikánů končí v pozdním listopadu), obyvatelé budou opět vážně ohroženi.

Lékaři bez hranic naléhají na mezinárodní organizace a haitskou vládu, aby okamžitě přezkoumaly svou strategii krizové intervence a upřednostnily zabezpečení přístřeší a potravinové pomoci pro nejmladší z obětí.

{{{ labels.morehistories }}}