09 Úno 15 15 Zář 17

Haiti: Dva týdny po hurikánu Gustav zdravotní péče v Gonaïves dostupnější

Přestože zátopové vody ochromující Gonaïves už většinou opadly, některé části zdevastovaného města zůstávají nepřístupné a mnoho obyvatel nemá přístup k lékařské péči, čisté vodě ani jídlu již více než 2 týdny. Týmy Lékařů bez hranic pokračují v podpoře zdravotnického centra Raboteau v Gonaïves, kde do dnešního dne proběhlo více než 1000 konzultací. Pětičlenný tým zde ošetřil 250 raněných a provedl 20 menších i větších chirurgických zákroků. Stále více obyvatel trpí zdravotními potížemi způsobenými životními podmínkami při povodních, jako jsou průjmová onemocnění, respirační infekce a kožní onemocnění. 

Ve snaze zpřístupnit co nejvíce zdravotní péči, začali Lékaři bez hranic 14. září provozovat mobilní kliniku, působící v úkrytech, do kterých se uchýlily skupiny obyvatel. Situace totiž naznačuje, že dalších 20 zdravotnických center je nepřístupných kvůli nesjízdným cestám.

Včera dorazil tým, čítající jednoho lékaře a tři setry, do prostor univerzity v Gonaïves, kde 102 rodin s dětmi zůstalo bez pitné vody a zdravotní péče po dobu 14 dní. Během dvou hodin bylo prohlédnuto 36 lidí, většinou trpících horečkami, průjmy či respiračními infekcemi. V prostředí, kde je mnoho lidí shromážděno na malém prostoru, je riziko rychlého šíření nemocí značné.

Tým Lékařů bez hranic v Gonaïves momentálně sestává z dvaceti pracovníků, z čehož je 8 lékařů a 9 logistiků, a další personál je na cestě. Z Bruselu rovněž dorazilo 23 tun nákladu zahrnujícího zdravotnickou výbavu, léky, materiál na úpravu vody a hygienická zařízení.

Zároveň probíhá posilování týmů mobilních klinik, aby byla zajištěna péče pro nejvíce postižené obyvatele, a připravuje se otevření zdravotnického zařízení sekundární péče, kde bude možné provádět složitější chirurgické zákroky.

Zajištění vody a hygienických zařízení

V průběhu několika posledních dnů instalovali Lékaři bez hranic zdroje pitné vody na 5 místech v Gonaïves. 14. září se podařilo dodat 60 000 litrů pitné vody a včera byla otevřena další 4 centra schopná poskytnout více než 100 000 litrů pitné vody. Se dvěma dalšími stanovištěmi, která se otevřou dnes, bude celkově zajištěno 150 000 litrů vody denně. Další zásilka vodohospodářských a hygienických zařízení do Gonaïves je na cestě, denní dodávka vody se tak ještě dále zvýší.

Posouzení stavu a určení potřeb

Na severu Haiti, který je stále nepřístupný kvůli škodám způsobeným povodní, zvládly týmy Lékařů bez hranic provést posouzení stavu a dodat léky do ošetřoven a zdravotnických center v Rouge, Bombardopolis, Mole Saint Nicolas, Jean Rabel a Tortue Island. Naopak Port de Paix, Chansolme, Bassin Bleu a Hinche (v oblasti centralni plošiny) na posouzení stavu ještě čekají.

Situace byla rovněž vyhodnocena ve městech Saint Marc, Desdunes, Dessalines a L’Ester ležících v Bas Artibonite v centrální oblasti Haiti. V plánu je také průzkum Grandes Salines.

Na jihu země Lékaři bez hranic navštíví Jacmel a Triborun.

Dlouhodobé projekty Lékařů bez hranic v Port-au-Prince pokračují i nadále. Lékaři bez hranic trvale podporují lékařský a chirurgický tým v La Trinité Trauma Center a na pohotovostním porodnickém oddělení v nemocnici Jude Ann. Ve slumu Martissant zajišťují primární a akutní zdravotní péči prostřednictvím mobilních klinik.

{{{ labels.morehistories }}}