07 Dub 15 15 Zář 17

Ebola: Chlapec, který se prokreslil k uzdravení

Malý Momodu, 10letý pacient z Libérie, se úspěšně vyléčil z eboly a mohl na vlastních nohách opustit léčebné centrum Lékařů bez hranic v Monrovii. Momodu se během léčby mezi svými ošetřovateli proslavil jako nadaný výtvarník, každý den kreslil, až se prokreslil k plnému uzdravení. Dr. Daniel Lucey, který jej s ostatními léčil a po propuštění z nemocnice vyprovázel, vypráví jeho příběh:

Momodu dnes odchází domů. Tenhle 10letý kluk v našem ebolovém centru strávil tři týdny, což je dlouhá doba. Včera ráno dorazily výsledky jeho posledních testů, které byly konečně negativní. Momodu v tu chvíli seděl ve stanu hned vedle naší kanceláře, takže jsme mu tu báječnou novinu mohli ihned oznámit. Byl bez sebe radostí. Usmíval se od ucha k uchu, nadšeně vyskakoval a mával rukama. Byl šťastný, že zvítězil nad ebolou.

Když k nám dorazil, byl hodně nemocný. Nebyl schopen posadit se sám na posteli. Ošetřovatelé a silnější pacienti, kteří už na tom byli lépe, mu museli pomáhat, aby se najedl a napil.

Mezi pacienty můžete poznat ty, kteří už mají to nejhorší za sebou a nejspíš přežijí. I když jim výsledky krevních testů ještě neumožňují návrat domů, už mají dost sil, aby se mohli procházet v prostorách střediska a aby pomáhali s péčí o slabší pacienty.

Momoduovi pomáhal hlavně jeden muž – pacient, který v ebolovém centru zůstal, i když se už vyléčil. Staral se o něj ve dne i v noci, dokud nenabyl sil, aby se sám posadil, najedl nebo se šel posadit na židli před stanem. Byla to krásná chvíle, když už to všechno dokázal sám.

V době, kdy se uzdravoval, sedával Momodu na jednom místě s dalšími kamarády: 11letou dívkou, 5letým chlapcem a dalšími dvěma dětmi. Hráli si spolu, krmili se navzájem a dodávali si sílu. Společnost jiných může lidem opravdu pomoci porazit ebolu, ať už to jsou děti, nebo dospělí.



Momodu miluje kreslení – tvoří krásné barevné obrázky. Zdravotní sestra Alessia, naše italská kolegyně, mu proto dala papír a nějaké pastelky. Malý umělec každý den nakreslil jeden obrázek. Celkem mi jich ukázal nejmíň deset. Z rizikové zóny ebolového centra, kde se léčí pacienti nakažení ebolou, samozřejmě nesmíte nic vynášet, a tak jsme obrázky vyfotili, zvětšené jsme je vytiskli a nechali zalaminovat. Dnes jsme je Momoduovi předali jako dárek při jeho propouštění.

Tenhle malý pacient nám opravdu zvedl náladu. Jeho obrázky jsme si pověsili na stěny naší kanceláře a lidé se teď zastavují, aby je obdivovali. Momodu je velmi nadaný chlapec a já bych rád věděl, co z něj bude za 15 let. Doufám, že se z něj stane známý liberijský umělec.

Dnes je to ale normální 10letý kluk: směje se, chodí, mluví a kreslí krásné obrázky. Pro všechny je to moc šťastný den.


Týmy Lékařů bez hranic můžete podpořit i vy: online darem na www.lekari-bez-hranic.cz/dary-online nebo přispěním na účet krizové sbírky č. 222 666 / 2700.

{{{ labels.morehistories }}}