14 Čvn 16 15 Zář 17

Středozemní moře: Lékaři bez hranic provedli 11 záchranných operací v průběhu 36 hodin

Týmy Lékařů bez hranic zachránily přibližně 1 300 lidí z plavidel plujících bez kontroly po Středozemním moři. S pomocí pátracích a záchranných lodí Aquarius, Bourbon Argos a Dignity 1 tyto akce uskutečnili 8. a 9. června během pouhých 36 hodin. Více než jedna třetina zachráněných byly ženy a děti (314 žen a 171 dětí a nezletilých bez doprovodu).

„Někteří ze zachráněných potřebovali okamžitou lékařskou péči,“ říká Irene Paola Martino, vedoucí zdravotnického týmu na palubě lodi Bourbon Argos. „Během poslední záchranné a pátrací operace jsme museli urgentně ošetřit ženu, která by jinak utrpěla nevratné poškození mozku nebo zemřela. Pro ty, kteří jsou za těchto podmínek nuceni překročit Středozemní moře, může být nedostupnost akutní lékařské péče fatální. V situacích, jako je tato, si uvědomíte, že vaše přítomnost může opravdu mnoho změnit. Pouze 24 hodin po záchraně nás pacientka začala poznávat – to mě hluboce zasáhlo.“

Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic na palubě ošetřily především lidi trpící dehydratací, popáleninami od paliva, podchlazením a kožními onemocněními. Rychlá lékařská odezva může zabránit rozvoji dalších zdravotních komplikací, zejména u žen a dětí, které jsou často ti nejzranitelnější.

Mezi 362 lidmi, které zachránila loď Lékařů bez hranic Bourbon Argos, bylo 57 žen a dvě děti. Jedna žena utrpěla hypertenzní krizi, když seděla na podlaze lodi zaplavené palivem a mořskou vodou. Na loď Lékařů bez hranic jsme ji ze člunu transportovali v kritickém stavu na nosítkách a zde ji náš lékařský tým stabilizoval.

Loď Lékařů bez hranic Dignity I zachránila ze šesti gumových člunů 702 lidí. Mezi nimi bylo 366 mužů, 225 žen, 22 dětí pod čtrnáct let a 89 nezletilých bez doprovodu.

 „Během těchto dvou dnů bylo mezi zachráněnými 38 % žen – což je mnohem více než v posledních týdnech,“ říká Astrid Borjeson, vedoucí zdravotnického týmu Lékařů bez hranic na palubě Dignity I. „Na jednom gumovém člunu bylo dokonce více žen než mužů, což jsme dosud nikdy neviděli. Ženy jsou zranitelnější a přijíždějí vyčerpané a vystrašené. Mnohé z nich cestují samy nebo s dětmi. Vyprávějí nám, co zažily během své cesty a v Libyi: zneužívání, sexuální násilí, věznění a nucené práce.“

Lidé, které zachránila loď Dignity I, byli přepraveni na Bourbon Argos a další plavidla, která neprovozují Lékaři bez hranic. Bourbon Argos se 10. června vylodila v Palermu na Sicílii. Dignity I je nyní zpět v zóně, kde probíhají pátrací a záchranné operace. Loď Aquarius (provozovaná organizací SOS Mediterranée) převezla zachráněné lidi na plavidlo, které neprovozují Lékaři bez hranic a nyní je na cestě do Trapani na Sicílii, aby doplnila zásoby.

Od 21. dubna, kdy začaly pátrací a záchranné operace Lékařů bez hranic pro tento rok, týmy Lékařů bez hranic na palubách lodí Dignity I, Bourbon Argos a Aquarius (v spolupráci s organizací SOS Mediterranée) zachránily celkem 3 349 při 27 záchranných operacích.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}