30 Říj 15 15 Zář 17

Jemen: Bombardování nemocnice v Haydanu koaličními silami – popírání reality a omezování pomoci

V noci na úterý 27. října letecký útok zcela zničil nemocnici v Haydanu v provincii Sa’ada na severu Jemenu. Navzdory prohlášením saudských představitelů není žádných pochyb o tom, že nemocnici podporovanou Lékaři bez hranic bombardovaly koaliční síly vedené Saudskou Arábií.

Tato nemocnice nebyla násilím způsobeným koalicí zasažena poprvé.

30. června a potom znovu 6. a 7. července spadly bomby pouhých 250 metrů od nemocnice, na obytné domy, školu a tržiště. Výbuch roztříštil okna nemocnice a do jejího prostoru dopadly střepiny granátu.

23. června znovu dopadlo na tržiště, benzínovou pumpu, dva obydlené domy a školu ležící nedaleko nemocnice sedm bomb. Znovu se rozbila okna a byly poničené i zdi.

Lékaři bez hranic každý z těchto incidentů oznámili představitelům koalice, kteří však nikdy nepodali vysvětlení. V případě Haydanu byl útok oznámen příslušným úřadům v Rijádu ve chvíli, kdy bombardování probíhalo.

„Nemocnici zničila série bombardování. Skutečnost, že saudské úřady tento evidentní fakt stále popírají, je velmi znepokojivá pro obyvatele Jemenu stejně jako pro ty, kteří se jim snaží pomoci,“ říká Laurent Sury, vedoucí krizových operací Lékařů bez hranic v Jemenu. „Jak máme tváří v tvář takovému popírání získat informace o tom, co se stalo? Jak máme pokračovat v práci, když nemáme žádné záruky, že civilní zařízení budou ušetřena?“

Lékaři bez hranic znovu představitele koalice žádají o vysvětlení. Organizace koalici i státy, které ji podporují, znovu vyzývá, aby respektovala zdravotnická zařízení a krizová pomoc tak mohla být doručena jemenský populacím, které k ní nemají přístup. 

{{{ labels.morehistories }}}