© Muhamad Suryandi/MSF
23 Pro 18 17 Květen 22

Tsunami v Indonésii si už vyžádalo přes 200 mrtvých, dalších 843 je zraněných

Minimálně 222 lidí zemřelo a dalších 843 utrpělo zranění poté, co vlna tsunami zasáhla pobřežní oblasti Indonésie a sundského průlivu během sobotní noci. Zprávu přinesly indonéské úřady. Týmy Lékařů bez hranic jsou už na místě a pomáhají lokálním autoritám se zajištěním krizové zdravotní péče.

„Hlavní návaly pacientů po výbuchu sopky Anak Krakatoa evidujeme od nedělního rána, kdy do zdravotnických center přivážely raněné i mrtvé. Společně se zahraničním koordinačním týmem, který dorazil o pár hodin později, od té doby zajišťujeme urgentní péči těm nejzranitelnějším lidem, řekl vedoucí indonéské mise Lékařů bez hranic Daniel von Rège.    

„Po odvezení nejvážnějších případů do větších nemocnic jsme se věnovali hlavně podpoře zcela vyčerpaného lokálního zdravotnického personálu tak, aby byl například dodržován správný postup při přijímání raněných, kontrole infekcí a hygienických standardů nebo zásobování. Během dne navíc stále přijížděli další pacienti a nečekáme, že by se to v následujících dnech měnilo,“ uvedl také Daniel von Rège.

„Lékaři bez hranic mají v postižené oblasti zavedené působiště. Těm lidem jsme připraveni pomáhat tak dlouho, jak to bude nutné,“ dodal.


Porodní asistentka Lékařů bez hranic kontroluje životní funkce pacienta po vlně tsunami, která zasáhla pobřežní oblasti Indonésie a sundského průlivu během soboty 23. prosince 2018. Foto: Jedeth Mamora/MSF.  

{{{ labels.morehistories }}}