© Mohamed Zakaria, Lékaři bez hranic, Súdán, 2024
21 Květen 24 21 Květen 24

Súdán: Boje se stupňují, v táboře Zamzam stále kriticky přibývá podvyživených

Súdán/Praha, 30. dubna 2024

  • Míra podvýživy je v uprchlickém táboře Zamzam katastrofální. Potvrdil to plošný screening více než 63 tisíc dětí do 5 let a těhotných či kojících žen, který probíhal v březnu a dubnu 2024. 
  • Lékaři bez hranic do svého výživového programu zařadili už více než 11 000 dětí, otevřeli polní nemocnici s 35 lůžky a také druhou kliniku. 
  • V reakci na stupňující se boje v Severním Dárfúru v posledních dvou týdnech ošetřily týmy Lékařů bez hranic v nemocnici ve Fáširu více než 100 pacientů, z nichž mnozí byli postřeleni. Mezi nimi bylo i 11 dětí. Již v únoru organizace naléhala na ostatní humanitární aktéry, aby svou pomoc navýšili.  
  • I přesto zůstávají tři měsíce poté téměř jedinou mezinárodní organizací, která na místě působí. Jaká je situace v jiných částech Súdánu, není jasné, protože do nich humanitární aktéři nemají přístup. 

„V táboře Zamzam se odehrává katastrofa obrovského rozsahu. Přestože se o tom, že lidé nesmírně trpí, ví už tři měsíce, zdaleka se neudělalo dost pro pomoc těm, kteří bojují o přežití. Obáváme se, že další eskalace bojů o to víc ztíží příliv tolik potřebné mezinárodní pomoci, o kterou jsme prosili,“ říká Claire Nicolet, vedoucí krizového týmu Lékařů bez hranic v Súdánu.  

Z více než 46 tisíc dětí, které byly vyšetřeny, trpí akutní podvýživou 30 %, z toho 8 % tou nejtěžší formou. Podobná čísla byla zjištěna u více než 16 tisíc těhotných a kojících žen, které byly podrobeny screeningu. Třetina z nich trpěla akutní podvýživou a 10 % těžkou formou. Očekává se, že čísla podvyživených ještě porostou. Lékaři bez hranic momentálně plánují zahájit také očkovací kampaň proti spalničkám a zaměřit se na poskytování péče těhotným. 

„Poskytování humanitární pomoci v Súdánu bezpochyby představuje obrovskou výzvu,“ říká Nicolet. Na vině je podle ní i bezpečnostní situace. Válčící strany například záměrně dodávky blokují. Pro organizace je tak těžké v oblasti působit. 

Podmínky, ve kterých lidé v Zamzamu žijí, jsou žalostné. Od května 2023 neprobíhá v táboře žádná oficiální distribuce potravin. I před začátkem války však lidé v táboře dostávali jen velmi malou podporu. Příděly potravin byly mnohem nižší, než jaký je mezinárodní standard, chyběla čistá voda a v rozlehlém táboře byly před otevřením první kliniky Lékařů bez hranic v roce 2022 pouze dvě další, které nyní sotva fungují.  

Situace tisíců lidí v táboře, jež utekly před boji z jiných částí Súdánu, je zoufalá a za poslední rok se výrazně zhoršila. Mnozí z nich přišli do Zamzamu s prázdnýma rukama a žijí v přeplněných školách bez přístupu k jídlu i vodě. Kvůli rostoucímu násilí v Severním Dárfúru navíc přibývá nově příchozích, což znamená, že o již tak velmi omezené zdroje v táboře může brzy vzniknout ještě větší konkurence. 

Dostatečná distribuce potravin je jediný způsob, jak zamezit ještě horšímu vývoji situace. S blížícím se obdobím dešťů a bez asfaltových silnic bude pro nákladní auta přivážející pomoc obtížné se do Zamzamu dostat. Přestože si je Organizace spojených národů (OSN) vědoma závažnosti situace, a přestože sama upozorňuje na hrozící hladomor, dělá jen málo pro to, aby se prohloubení míry podvýživy v Zamzamu zabránilo. 

{{{ labels.morehistories }}}