© Adan Said Abdi/MSF
09 Dub 19 17 Květen 22

Somálsko: Poskytování zdravotní péče ženám a dětem ve městě Baidoa

Lékaři bez hranic od května 2018 pomáhají ženám a dětem v nemocnici Bay Regional ve městě Baidoa v jihozápadním Somálsku. Naše týmy tam za necelý rok zajistily předporodní nebo poporodní konzultace pro více než čtyři tisíce pacientek. Dalších 1 500 jsme přijali přímo do porodnice, kde se za stejné časové období narodilo 686 dětí.

Míra úmrtnosti matek v Somálsku patří mezi nejvyšší na světě. Kvůli chybějícímu přístupu ke zdravotní péči zemře během těhotenství, porodu nebo šestinedělí zhruba jedna z dvanácti žen. Mimořádně vysoká je i dětská úmrtnost – každé sedmé dítě se nedožije pěti let.

Příběh Halimy

Osmnáctiletá Halima žije ve vesnici 100 km jižně od města Baidoa. Patří mezi první ženy, které využily bezplatnou zdravotní péči pro budoucí matky a novorozence poskytovanou Lékaři bez hranic v nemocnici Regional Bay od května 2018.

„Myslela jsem si, že budu rodit doma, ale po dvou dnech porodních bolestí jsem omdlela a příbuzní mě na vozíku taženém osly odvezli do nedalekého zdravotnického střediska v okrese Qansah-Dhere,” vypráví Halima.

„Když jsem tam dorazila, byla jsem na tom hodně špatně a zdravotníci mi neuměli pomoct. Nechali si mě u sebe jednu noc, ale pořád jsem byla v kómatu. Rozhodli se proto poslat mě do nemocnice Bay Regional ve městě Baidoa.”

Následující den Halimu, která byla pořád v bezvědomí, naložili do autobusu do Baidoy. Cesta trvá celý den, už po několika hodinách ale začala Halima rodit.

„Pořád jsem přitom byla v kómatu a nikdo nevěděl, co dělat. Řekli mi, že jsem dorazila do nemocnice po osmi dnech v bezvědomí. O své dítě jsem přišla, ale lékaři v nemocnici mi zachránili život.”

Halima se z kómatu probrala až za další dva dny. Od té doby se zotavuje na lůžkovém oddělení nemocnice Bay Regional. „Jsme hlavní spádová nemocnice v oblasti, takže se k nám většinou dostávají velice komplikované případy žen, které k nám poslala jiná zdravotnická zařízení,” vysvětluje Asma Aweys, koordinátorka zdravotní péče Lékařů bez hranic v nemocnici.

Zavádění porodnických služeb

Cílem první fáze naší intervence je vytvoření plně funkčního a komplexního porodnického oddělení. V nemocnici budeme pomáhat při poskytování předporodní a poporodní péče a provádění běžných i komplikovaných porodů. V následujících měsících pak plánujeme i vybudování novorozeneckého oddělení a poskytování péče hospitalizovaným dětem, ambulantním pacientům a na pohotovosti.

„Porod je pro ženy náročnou životní zkušeností i za normálních okolností. Když navíc boje zničí velkou část zdravotnických zařízení v zemi, jsou rizika ještě mnohem větší,” říká Himedan Mohammed Himedan, vedoucí programů Lékařů bez hranic v Somálsku.

„Lidé se o nás musí dozvědět. Potřebujeme, aby nastávající maminky věděly, že Lékaři bez hranic jim během tohoto náročného období poskytnou kvalitní péči.”

Zdravotnické a humanitární aktivity Lékařů bez hranic na podporu obyvatel Somálska

Lékaři bez hranic začali znovu pracovat v Somálsku v květnu 2017 po téměř čtyři roky trvajícím přerušení aktivit v zemi. To bylo způsobeno častými útoky na zdravotnická zařízení. Nyní podporujeme hlavně nemocnici Bay Regional ve městě Baidoa a nemocnici Mudug Regional ve městě Gaalkayo. Naše týmy působí také ve státě Jubaland, kde se věnujeme především pediatrii.

Dále jsme ve spolupráci s místními úřady v Ergavo, Las Anod, Buhodle, Galcayo, Baidoa a Bardhere vytvořili kliniky, kde se specializujeme na detekci očních vad a následných operací šedého zákalu.

„Lékaři bez hranic se snaží zajistit přístup ke zdravotní péči v těch oblastech Somálska, kde je to nejvíce potřeba, a kde to zároveň bezpečnostní situace dovolí. I když jsou podmínky náročné, můžeme se při budování zařízení a zlepšování přístupu ke zdravotním službám v Somálsku spolehnout na obětavé místní zaměstnance. Často se jedná o zdravotníky, kteří již dříve pro Lékaře bez hranic pracovali,” říká Gautam Chatterjee, zástupce Lékařů bez hranic v Somálsku.

{{{ labels.morehistories }}}