17 Květen 19 17 Květen 19

Nahlédněte do misí s interaktivní výstavou Lékařů bez hranic

Jak vypadá pomoc během přírodní katastrofy? Co se děje při epidemii eboly? Jak chutná terapeutická pasta k léčbě dětské podvýživy? Co kreslí děti v uprchlických táborech či ve válce? Proč svět opomíjí některé smrtelné nemoci? Na tyto a mnohé další otázky poskytuje odpovědi putovní výstava nazvaná „Lékaři bez hranic zblízka“, která začíná v pondělí v Liberci a postupně navštíví Ostravu, Pardubice a Prahu.

Lékaři bez hranic mají dvě poslání. Jedním je poskytování zdravotní péče tam, kde je nedostupná. Tím druhým je přinášet o tom svědectví. A právě názorně přiblížit práci organizace, ale i krizové situace či podmínky, v nichž žijí miliony lidí, se snaží interaktivní výstava „Lékaři bez hranic zblízka“.

Expozice tvoří dva stany, které používají Lékaři bez hranic na některých misích. Průvodci v nich návštěvníkům přiblíží šest témat. Například jak vypadá intervence v případě přírodních katastrof, boj s krvácivou horečkou ebola, psychosociální pomoc lidem prchajícím z domovů kvůli válkám či nepokojům. Představí rovněž, jak se léčí podvýživa nebo zajišťuje pitná voda a sanitace.

Pro lepší názornost mohou zájemci ochutnat terapeutickou pastu k léčbě dětské podvýživy, vyzkoušet si triáž, masáž srdce, nebo díky brýlím pro virtuální realitu nahlédnout například do uprchlického tábora Nduta v Tanzanii.

Součástí výstavy bude rovněž expozice obrazů ilustrátorky Toy_Box, na nichž jsou vyobrazeny opomíjené nemoci (například kala azar či Chagasova choroba) coby démoni. Tyto choroby společně s dalšími ovlivňují či přímo ohrožují životy půldruhé miliardy lidí. Svět na ně přesto skoro zapomněl a neexistují na ně účinné a dostupné léky. Lékaři bez hranic proto s Toy_Box upozorňují na problém opomíjených nemocí, pro lepší názornost tak činí optikou pěti z nich (více zjistíte zde).

Vstup je zdarma. „Stejně jako je bezplatná péče, kterou poskytujeme pacientům v našich projektech. Naše pomoc je neutrální a nestranná, striktně ctíme zásady lékařské etiky a ošetřujeme všechny bez ohledu na rasu, náboženství nebo politické přesvědčení. Tyto hodnoty se za 47 let našeho fungování nezměnily,“ vysvětluje Pavel Gruber, ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic.

V Liberci bude výstava na náměstí Dr. Edvarda Beneše od 20. do 23. května

Výstava „Lékaři bez hranic zblízka“ nyní navštíví postupně čtyři města České republiky – Liberec, Ostravu, Pardubice a Prahu. Nejprve zamíří do Liberce, kde si ji zájemci budou moci od pondělí po čtyři dny prohlížet na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Přehled měst, kam výstava zavítá:

Liberec | náměstí Dr. Edvarda Beneše | 20. května – 23. května
Ostrava | ul. Jantarová (OC Nová Karolina) | 25. května – 30. května
Pardubice |třída Míru | 1. června – 6. června
Praha | místa a data upřesníme později

Výstava je otevřena každý den od 10:00 do 19:00, a je vhodná pro dospělé i děti.
Kliknutím na uvedená data se dostanete na facebookovou událost, kde zjistíte o výstavě více.

Lékaři bez hranic jsou jednou z největších humanitárních a zdravotnických organizací na světě. Poskytují odbornou zdravotnickou pomoc ve více než 70 zemích světa, a to tam, kde se jí nedostává.Působí v oblastech postižených ozbrojenými konflikty, epidemiemi či přírodními katastrofami a poskytují pomoc lidem, kteří jsou z různých důvodů vyloučeni ze systému zdravotní péče. Lékaři bez hranic přinášejí také svědectví o situaci lidí v nouzi a příčinách krizí.

Lékaře bez hranic lze podpořit ve veřejné sbírce, číslo účtu: 111 333/2700. 

{{{ labels.morehistories }}}