© MSF/Joao Beirao
21 Bře 19 04 Dub 19

Lékaři bez hranic pracují na krizové pomoci v Mosambiku, Zimbabwe a Malawi

Trojici zemí zasáhl cyklon Idai a záplavy. Následky katastrofy jsou devastující. Kvůli pokračujícímu dešti a přeplněným přehradám navíc hrozí další povodně. Na místech máme první krizové týmy, další tam směřují.

Tragédie už připravila o život nejméně 200 lidí. Počet obětí nejspíše dále poroste, úřady se obávají, že jich budou tisíce.

Na místě je zapotřebí urgentní pomoc. Lékaři bez hranic proto chystají zdravotnický zásah, asistenci s přístupem k pitné vodě a sanitaci, do nejvíce zasažených provincií a okresů posílají nezbytné zásoby. Přístup do mnoha míst ztěžují poničené a zaplavené přístupové cesty.

 „První, co po příjezdu uvidíte, je destrukce a obrovské množství vody. Slyšeli jsme, že mimo město to může být ještě horší. Ale za tu omezenou dobu, co jsme tady, jsme se soustředili na pochopení situace a potřeb přímo zde. Je tu asi půl milionu obyvatel a většina domů je zničena nebo poškozena,“ popsal Gert Verdonck, krizový koordinátor Lékařů bez hranic, příjezd do mosambického města Beira.

„Zásobování nefunguje, jsou oblasti, kde mají lidé opravdu problém najít zdroje pitné vody. Zejména pak v hustě osídlených a chudých čtvrtích,“ přibližuje Gert Verdonck.

Obyvatelé Beiry se podle něj snaží se situací nějak vyrovnat – chodit do práce, obstarat si jídlo, opravit své domovy. Nicméně všude je vidět jenom spoušť – například stromy vyvrácené i s kořeny. A stále prší, takže podle něj nějaký čas potrvá, než voda opadne.

Zničená jsou i zdravotnická střediska

„V tuto chvíli je těžké mít představu o zdravotních potřebách. Vlastně je i těžké se do zdravotnických center dostat, protože silnice jsou zničené. Nebo jsou zničená i samotná zdravotnická střediska. To je pro nás v tuto chvíli největší výzva, stejně jako pro místní ministerstvo zdravotnictví, které se snaží obnovit co nejrychleji lékařskou péči,“ dodává s tím, že obavy vyvolávají nemoci způsobené kontaminovanou vodou a respirační onemocnění.

„Lidé pijí vodu ze studní, která není chlorovaná a velmi pravděpodobně není čistá a pitná. Ti, kteří mají peníze, si mohou koupit balenou vodu, ale ne každý má tuto možnost. Lidem do domů teď stále prší, takže problém bude zápal plic. Mnoho obyvatel se shromáždilo ve školách nebo kostelích, kde se pak mohou respirační onemocnění rychle rozšířit. A k tomu všemu je problém, jak ošetřovat pacienty, kteří to potřebují – když je tolik zdravotnických center zničených nebo poškozených,“ vyjmenoval. Zároveň však zdůraznil, že je ještě brzy na to mít kompletní informace o zdravotních potřebách. To se ukáže v následujících dnech.

Zde je na základě dostupných informací blíže popsaná situace v jednotlivých zemích:

Mosambik

Cyklón Idai udeřil na mosambické město Beira 14. března a zdevastoval řadu míst v provinciích Sofala, Zambézia a Inhambane. Devadesát procent oblasti kolem Beiry bylo zničeno, hlavní silnice do města jsou odříznuté, domy zaplavila voda a zastavil se obchod. Ve městě a jeho okolí vypadly dodávky elektrické energie a takřka všechny možnosti komunikačního spojení – což výrazně ztěžuje zjišťování celkových dopadů cyklonu.

Operační sál a některá oddělení v nemocnici v Beiře jsou výrazně poničena. Všech sedmnáct zdravotnických středisek přišlo o střechu a hlásí i další poškození. Lékaři bez hranic, kteří v nemocnicích, zdravotnických centrech a komunitách působili už před cyklonem, museli tyto aktivity přerušit.

Zimbabwe

Cyklon Idai udeřil na Chimanimani (okres, kde žije přibližně 30 tisíc lidí) v provincii Manicaland v pátek 15. března. Řada přístupových silnic je odříznuta, do oblasti se lze dostat jen helikoptérou.

Lékaři bez hranic se už pokusili do Chimanimani dostat se zásobami a zdravotnickým materiálem, ale kvůli pobořeným mostům se jim to zatím nepovedlo. Poskytují proto pomoc ve stabilizačním centru zhruba 20 kilometrů od Chimanimani, které zásobují zdravotnickým materiálem a pomáhají při zajišťování pitné vody a sanitace.

Malawi

Extrémní lijáky zasáhly a zaplavily oblasti Chikwawa a Nsanje nacházející se u řeky Shire. I zde jsou hlášeny nejméně desítky obětí, další lidé jsou zraněni. Voda se vylila z břehů řeky a zcela zaplavila mnoho domů, nejméně 11 tisíc domácností je v Nsanje nyní vysídlených.

Lékaři bez hranic se soustředí na pomoc v těžce zasažené oblasti Makhanga, která je přístupná pouze lodí nebo helikoptérou. Podporují také místní zdravotnické středisko, mimo jiné doplňováním zásob a personálně. Kromě toho plánují poskytnout nepotravinovou pomoc zasaženým domácnostem.

Lékaři bez hranic v ČR vyhlašují krizovou sbírku na pomoc lidem zasaženým cyklonem Idai – její číslo účtu je: 222 666 / 2700. Přispět můžete také pomocí online formuláře.

přispět na krizovu sbírku

{{{ labels.morehistories }}}