© Åsa Nyquist Brandt/MSF
01 Úno 18 01 Úno 18

Lékaři bez hranic otevřeli dětskou chirurgii v Libérii

Lékaři bez hranic zahájili v polovině ledna program zaměřený na dětskou chirurgii v nemocnici Bardnesville Junction na předměstí liberijského hlavního města Monrovie.

Pediatrickou nemocnici jsme otevřeli v roce 2015. Tehdy západní Afriku a tamní zdravotní systém oslabila epidemie eboly. Nyní jsme tamní aktivity rozšířili o akutní i neakutní dětskou chirurgii.

V nemocnici Bardnesville Junction jsme dosud zajišťovali školení pro liberijské zdravotní sestry. Program zaměřený na chirurgii teď dává příležitost liberijským chirurgům a sestrám-anestezioložkám proškolit se i v tomto oboru.

„Potřeba dětské chirurgie zde narůstá. O program je od začátku velký zájem,” říká dětský chirurg Lékařů bez hranic v nemocnici Bardnesville Junction John Lawrence. „Předtím tu nebylo žádné zařízení zaměřené na dětskou chirurgii. Proto zde máme řadu případů, které vyžadují dětskou chirurgii.”

Jedním z prvních pacientů byl tříletý chlapec, který podstoupil operaci kýly, laparotomii (břišní operaci) a odstranění jaterního zánětu. „Dětští chirurgové většinou mají zkušenosti s operacemi dětí s vrozenými problémy či s dětskými onemocněními, se kterými se obecní chirurgové obvykle nesetkali. Anestézie u dětí také vyžaduje specifické školení a expertízu,“ vysvětluje Lawrence.

 „Pracovat jako dětský chirurg právě tady je pro mě velmi naplňující. Můj tým v nemocnici udělá pro naše pacienty maximum. Kolegové přitom pocházejí z Libérie i dalších zemí,” říká dětský chirurg Lawrence. „V příštích měsících a letech plánujeme naše chirurgické aktivit ještě rozšířit,” dodává.

{{{ labels.morehistories }}}