07 Zář 18 07 Zář 18

Je nezbytně nutné evakuovat uprchlíky a migranty z Libye

Tisíce uprchlíků, migrantů a žadatelů o azyl, kteří jsou svévolně zadržování v libyjských detenčních centrech, musí být okamžitě propuštěni a evakuováni do bezpečných zemí. Příměří, které prozatím trvá tři dny, je velmi křehké. Zemřelo přes šedesát lidí a stovky jich je zraněných. Mechanismy na přemístění lidí z Libye jsou přitom v posledních měsících zcela paralyzované.        

 „Několik detenčních center v Tripolisu, ve kterých se jsou zadržovány tisíce zoufalých lidí, se nachází na předních bojových liniích. Vzhledem k plošnému ostřelování přitom existuje velmi reálné riziko masových ztrát na životech. Zásobování naprosto zkolabovalo, voda a jídlo se rozdávají příležitostně. Zdravotní péče je nedostačující, protože ji poskytují hlavně mezinárodní organizace, které musí v důsledku zhoršující se bezpečnostní situace přerušit své aktivity,“ uvedl vedoucí libyjské mise Lékařů bez hranic Ibrahim Younis.    

Město Tripolis v poslední době zažilo nejsilnější boje za uplynulé roky, doprovází je i těžké bombardování rezidenčních oblastí. Podle odhadů tamního Ministerstva zdravotnictví už zemřelo přes šedesát lidí. Zraněných jsou další stovky. Ostřelování zasáhlo i domovy libyjského zdravotnického personálu pracujícího pro Lékaře bez hranic. Naše týmy nemají od prvního dne bojů v podstatě žádný přístup k uprchlíkům a migrantům v detenčních centrech. Násilnosti se tehdy odehrávaly blízko jednoho z největších detenčních center, kde bylo zhruba sedm set zadržených. Do těsné blízkosti detetnčních center padají i rakety. Oblasti, které je obklopují, se často dostávají pod palbu.  V návaznosti na tuto zvyšující se intenzitu násilí jsme nedokázali získat přístup do dalších čtyř detenčních center, ve kterých jsme původně poskytovali péči prostřednictvím mobilních klinik. Kvůli násilí jsme museli pozastavit aktivity i zredukovat týmy. Momentálně můžeme v detenčních centrech v Tripolisu poskytovat jenom omezenou péči, jako jsou převozy urgentních případů nebo příležitostná distribuce potravin, vody a hygienických balíčků. Plnohodnotné kapacity si udržujeme ve městech Khoms, Misuráta a Zlitán.

I když se mezinárodním organizacím podařilo minulý týden evakuovat asi 300 uprchlíků a migrantů zadržovaných v detenčním centru Ain Zara, kteří byli v největším nebezpečí, nebyli přemístěni mimo Libyi. Dostali se pouze do detenčního centra Abú Salím vzdáleného několik kilometrů. To se navíc rovněž ocitlo pod palbou.

„Přesun zadržených lidí z jednoho detenčního centra do jiného ve stejné konfliktní oblasti nelze považovat za evakuaci, a rozhodně ne za řešení,“ řekl Ibrahim Younis. „Existují mechanismy na přesun lidí do třetích zemí, kde lze jejich žádosti o azyl, nebo repatriaci zpracovat. A to je teď potřeba zajistit – bez prodlevy. Jde o životy.“ 

Lékaři bez hranic apelují, aby:

  • Organizace OSN na pomoc uprchlíkům (UNHCR) a země, kterými nezmítá špatná bezpečnostní situace, zorganizovaly evakuaci uprchlíků a žadatelů o azyl z Libye a urychlily jejich přesídlení.
  • Organizace OSN pro migraci (IOM) a původní země uprchlíků a migrantů urychlily evakuaci a repatriace lidí, kteří se chtějí z Libye vrátit do svých domovských zemí.
  • Evropské státy a libyjské úřady přestaly zadržovat lidi prchající přes moře a vracet je zpět do Libye. Lodě Libyjské pobřežní stráže, podporované Evropskou unií, tento rok ve Středozemním moři zachytily bezprecedentní počet lidí a poslaly je zpět do Libye. Napříč Libyí se přitom uprchlíci i migranti setkávají s alarmující úrovní násilí, vydírání i zneužívání. Spousta z nich také informuje o únosech za účelem výkupného. Jsou mezi nimi oběti sexuálního násilí i mučení.

{{{ labels.morehistories }}}