05 Říj 18 05 Říj 18

Jak zajistit hladké přistání letadla v Bossangoa

Antoine působí ve Středoafrické republice, kde se stará o zásobování projektu. Nedávno ale dostal úplně jiný úkol….

Technický logistik má dovolenou a já mám za úkol koordinovat místo něj přistávání letadel ve městě Bossangoa. Každý pátek tam přilétí letadlo Lékařů bez hranic s nákladem, vyzvedne pacienty, kteří musí být urgentně přepraveni do Bangui na operaci, přiveze a odveze spolupracovníky zapojené do projektu. 

Mým úkolem je nejprve zajistit, aby OSN, která je zodpovědná za bezpečnost startovací dráhy, o našem letadle věděla. 

Pak jdu ráno v půl sedmé na startovací dráhu zkontrolovat, jestli je všechno v pořádku. Zjišťuji, jestli dráhu příliš nepoškodil déšť, jestli se tam nepase moc krav nebo zda se někdo nerozhodl vykopat uprostřed přistávací plochy díru (což už se nejmíň jednou stalo).

Když je všechno v pořádku, dám leteckému koordinátorovi Lékařů bez hranic v Bangui zelenou.

Asi hodinu před příletem letadla svolám na „letiště” skupinu tří aut a zhruba deseti lidí. Jakmile jsou všichni na místě, rozestavíme podél přistávací dráhy každých 100 metrů jednoho člověka. Jejich úkolem je zabránit vstupu lidí na dráhu ve chvíli, kdy je letadlo poblíž. Na všech přístupových cestách zaparkujeme auto, abychom zastavili přijíždějící dopravní prostředky. 

Když se postaráme o auta a lidi, začne ta nejtěžší část - vyhnat z přistávací plochy dobytek. A to je okamžik, kdy se děti a celé rodiny, které žijí poblíž, přichází podívat na tu zábavnou podívanou….

Chvíli před plánovanou dobou příletu mě pilot kontaktuje speciální radiovysílačkou:

„Mercy osm volá  MSF Bossangou.”

„Mercy osm, slyším tě velmi dobře.”

„Bossangoa - MSF, jak to vypadá?”

„Tady to vypadá dobře. Tři zelená světla. Počasí je dobré, žádný vítr. Kdy přistanete?”

„Přistaneme za 11 minut. Potvrďte.”

„Potvrzuji, přepínám, konec.”

Pak svému týmu pomocí velmi krátkých vln nahlásím, že letadlo přistane za 11 minut, a že bychom měli začít blokovat přístup na přistávací plochu. Žena, která se vrací z polese rozběhne, aby stihla přejít dráhu. Nějakou chvíli vždycky situace vypadá docela chaoticky, ale nakonec se nám podaří mít všechno včas pod kontrolou a letadlo může bezpečně přistát.

Po přistání letadla se přivítám s piloty a pomůžu vyložit a naložit letadlo. Potom se vrátím na svoji pozici, aby letadlo mohlo bezpečně odletět. Nakonec se společně s nově příchozími vracíme na základnu. Bylo to docela stresující ráno!

{{{ labels.morehistories }}}