© Candida Lobes, 2021 / Lékaři bez hranic
Člověk se dívá na vodní hladinu, Středozemní moře, 2021. Foto: Candida Lobes / Lékaři bez hranic
01 Bře 23 03 Bře 23

Itálie: Lékaři bez hranic pomáhají přeživším lodního neštěstí

Crotone/Praha, 1. března 2023

  • Týmy Lékařů bez hranic poskytují psychologickou péči přeživším lodního neštěstí, ke kterému došlo 26. února poblíž jihoitalského města Steccato di Cutro. Zemřelo při něm více než 60 lidí, včetně 12 dětí.
  • Asi 180 lidí, převážně z Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, plulo k italským břehům asi čtyři až pět dní z Turecka na dřevěné rybářské lodi.
  • Loď se s celou posádkou převrhla do moře asi 150 metrů od břehů východní Kalábrie. Plavidlo zřejmě narazilo za špatného počasí na skály. Tělo jednoho člověka bylo kvůli silným proudům nalezeno až desítky kilometrů od místa nehody.

Přeživší jsou velmi traumatizovaní. Každý z nich ztratil někoho z blízkých. „Je tu jeden šestnáctiletý chlapec z Afghánistánu, který přišel o svou sestru. Zatím neměl odvahu zprávu sdělit rodičům. Sourozenci ze země utekli, aby dívce zajistili lepší život. Věřila, že v rodné zemi nemá budoucnost,“ říká Mara Eliana Tunno, psycholožka Lékařů bez hranic.

V místních nemocnicích bylo hospitalizovaných nejméně 20 lidí. Mezi nimi je i jedna osoba, která vyžaduje intenzivní péči. V přijímacím středisku pro žadatele o azyl ve městě Crotone se nyní nachází asi 60 přeživších, většinou z Afghánistánu.

Týmy organizace poskytly psychologickou podporu přibližně 60 lidem a po dohodě s italskými úřady budou v pomoci pokračovat i v následujících dnech. Mezi zachráněnými jsou i nezletilí, kteří přišli při incidentu o své rodiče a další rodinné příslušníky. Dítěti, kterému je teprve 12 let, například utonula celá rodina. Jiný sedmnáctiletý chlapec, který byl hospitalizován, také přišel o rodiče. Další z nezletilých se pracovníkům Lékařů bez hranic svěřil s tím, že čtyři hodiny po ztroskotání lodi zemřel na podchlazení jeho šestiletý bratr.

Riskovat život na nejsmrtelnější uprchlické trase

Cesta přes centrální Středomoří mezi Libyí a Itálií, kde Lékaři bez hranic provozují záchrannou
a pátrací loď Geo Barents, je považována za nejsmrtelnější uprchlickou trasu. Týmy organizace ale v posledních měsících zaznamenávají nárůst počtu lidí, kteří se vydávají na nebezpečnou plavbu do jižní Itálie z Turecka.

„Tato tragická událost je bolestnou připomínkou toho, že restriktivní migrační politika zoufalé lidi před útěkem nezastaví. Lidé budou i nadále riskovat své životy, protože často nemají jinou možnost,“ říká Sergio Di Dato, vedoucí projektu Lékařů bez hranic. Italská vláda i Evropská unie musí podle Di Data přestat migraci a humanitární pomoc kriminalizovat. „Je potřeba se zaměřit na zajištění bezpečných a legálních migračních tras, stejně tak jako na zlepšení mechanismů na pomoc a ochranu lidí na útěku,“ dodává.

Týmy Lékařů bez hranic pomáhají v Itálii žadatelům o azyl již několik let. Do přístavů či přijímacích středisek dochází personál, včetně psychologů a kulturních mediátorů speciálně vyškolených k poskytování prvotní psychologické pomoci (PFA, psychological first aid). Pomoc je zaměřena především na příbuzné a blízké osoby těch, kteří cestu přes moře nepřežili.

V roce 2022 zahájily týmy Lékařů bez hranic projekt ve městě Roccella Jonica, nedaleko oblasti Crotone, jehož cílem je poskytovat základní lékařskou a psychologickou péči na místech, kde se většinou plavidla vyloďují.

Od roku 2015 se organizace aktivně podílí na pátracích a záchranných operacích. Během uplynulých let její týmy působily na palubách osmi různých záchranných plavidela pomohly tak zachránit více než 85 000 osob. S lodí Geo Barents poprvé pluly v květnu 2021. Od té doby zachránily 6 194 lidí a přímo na palubě asistovaly u jednoho porodu.

{{{ labels.morehistories }}}