© Yves Magat/MSF
18 Bře 19 18 Bře 19

Hondurasem se šíří horečka dengue

Po dlouhém období dešťů v Hondurasu prudce vzrostl počet případů horečky dengue. Nemoc přenášejí komáři, kteří se množí ve stojaté vodě. Lékaři bez hranic při boji s nemocí podporují Národní nemocnici Dr. Maria Catarino Rivase, která se nachází v druhém největším honduraském městě  San Pedro Sula.

Bez léčby může závažná forma horečky dengue způsobit život ohrožující komplikace a je nebezpečná zejména pro děti. Od začátku tohoto roku na ni zemřelo v nemocnici v San Pedro Sula dvanáct pacientů. Na severu země se se závažnou formou horečky dengue léčilo 789 lidí. Značnou část z nich (81 %) tvořily děti mladší patnácti let, přičemž 46 procent bylo dokonce ve věku mezi pěti a čtrnácti lety. „Pokud tito lidé včas nepodstoupí potřebnou léčbu, hrozí jim komplikace a případně také smrt,“ přibližuje Tania Marin, koordinátorka zdravotní péče Lékařů bez hranic.

Lékaři bez hranic podporují dětské oddělení specializované na horečku dengue, které vzniklo právě v reakci na šíření nemoci. Zároveň do nemocnice vyslali lékaře a zdravotní sestry a zásobují ji léky a zdravotnickým materiálem.

Horečka dengue se vyskytuje hlavně v městských a příměstských oblastech tropických a subtropických regionů. V Hondurasu je endemická, šíří se každé čtyři roky až pět let. Lékaři bez hranic zasahovali i při předchozích šířeních nemoci v roce 2013 a 2015.

V Hondurasu týmy Lékařů bez hranic také nabízejí komplexní péči obětem násilí v několika zdravotnických zařízeních ve městech: Tegucigalpa, Nueva Capital a Choloma.  

{{{ labels.morehistories }}}