15 Květen 18 21 Květen 18

Gaza: Po demonstracích nepřetržitě ošetřujeme zraněné

Od rána 14. května 2018 se u hranic mezi Gazou a Izraelem znovu sešly desítky tisíc demonstrantů. Protesty v rámci Velkého pochodu pro návrat trvají už sedmý týden. Stát Izrael vznikl 14. května před 70 lety a letos v tento den došlo k otevření americké ambasády v Jeruzalémě.

Lékaři bez hranic nasazují 4 chirurgické týmy ve třech nemocnicích, aby pomohly zvládnout akutní operace. Naše týmy také dvěma nemocnicím darovaly zdravotnický materiál včetně externích fixátorů a celkem provedly více než 30 operací.

Nadále pokračuje provoz 4 klinik s pooperační péčí, kde jsou v péči pacienti zranění a operovaní během demonstrací (od 1. dubna jsme v těchto klinikách pečovali o více než 800 lidí zraněných izraelskými vojáky).


Jedna sanitka za druhou přivážejí zraněné do nemocnice Al-Aksá v Deir Al-Balah. © Aurélie Baumel / Lékaři bez hranic

Marie-Elisabeth Ingres, představitelka Lékařů bez hranic v Palestině, k situaci dodává:

Počet obětí, který uvádějí zdravotnické úřady Gazy – 55 mrtvých, 2271 zraněných, včetně 1359 zraněných ostrou municí – je otřesný. Je neúnosné, aby bylo tak obrovské množství lidí postřeleno za tak krátkou dobu. Naše lékařské týmy pracují nepřetržitě už od 1. dubna. Provádějí operace a zajišťují pooperační péči pro muže, ženy a děti. To dělaly i včera v noci a budou v tom pokračovat, dokud bude potřeba. Situace v jedné z nemocnic, kde pracujeme, je obdobně chaotická, jako po bombardování během války v roce 2014. Příliv zraněných během několika hodin byl enormní. Péče o pacienty zcela vyčerpala naše lékařské týmy – ty provedly více než 30 chirurgických zákroků denně, někdy operovaly dva až tři pacienty v jednom operačním sále, dokonce i na chodbách.

Současné násilí je pokračováním dosavadního přístupu izraelské armády, který uplatňovala posledních sedm týdnů. Vojáci střílejí ostrými náboji proti demonstrantům s předpokladem, že kdokoliv se přiblíží k plotu, je legitimním cílem. Většina zraněných bude trpět celoživotními následky.

Na dnešek jsou ohlášeny další protesty. Izraelská armáda musí přestat s nepřiměřeným násilím proti protestujícím Palestincům. To, co se stalo včera, je nepřijatelné a nelidské.“


Tým Lékařů bez hranic připravuje pacienta na operaci. © Aurélie Baumel / Lékaři bez hranic


Chirurgický sál v nemocnic Al-Aksá. © Aurélie Baumel / Lékaři bez hranic


V nemocnici Al-Aksá probíhají souběžně dvě operace na jednom chirurgickém sále. © Aurélie Baumel / Lékaři bez hranic


Pohotovost v nemocnici Al-Aksá. © Aurélie Baumel / Lékaři bez hranic


Na chodbě pohotovosti v nemocnici Al-Aksá. © Aurélie Baumel / Lékaři bez hranic

{{{ labels.morehistories }}}