© Laurie Bonnaud/MSF
24 Dub 18 24 Dub 18

Gaza: Lidé utrpěli nezvykle těžká a devastující střelná zranění

Týmy Lékařů bez hranic v pásmu Gazy poskytly od 1. dubna pooperační péči více než pěti stům lidí, kteří utrpěli střelná zranění během demonstrací známých pod názvem „Pochod za návrat”. Na našich klinikách jsme za poslední tři týdny ošetřili více pacientů než za celý rok 2014, kdy izraelské obranné síly spustily vůči pásmu Gazy operaci „Ochranné ostří“. Zdravotnický personál Lékařů bez hranic hlásí příjem pacientů s neobvykle vážnými a devastujícími zraněními, jejichž léčba je velice komplikovaná. Většina pacientů bude mít trvalé následky.   

Chirurgové Lékařů bez hranic v pásmu Gazy hlásí, že mezi stovkami zraněných z protestů v posledních týdnech jsou lidé s vážnými střelnými zraněními. Většina pacientů, především mladých mužů, ale i žen a dětí, má nezvykle těžká poranění na dolních končetinách. Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic zaznamenaly mezi poraněními také extrémně devastující zranění kostí či měkkých tkání a rány, které mohou být až o velikosti pěsti.

Polovina z více než pěti set pacientů, které jsme přijali na našich klinikách, má zranění, kdy střela rozdrtila kost a zničila tkáň. Tito pacienti budou potřebovat velice komplikované operace a většina z nich bude mít trvalé následky.

MARIE-ELISABETH INGRES, VEDOUCÍ PALESTINSKÉ MISE LÉKAŘŮ BEZ HRANIC

Léčba takových zranění je velice složitá. Pacienti často potřebují kromě běžné ošetřovatelské péče také další operace a dlouhodobou fyzioterapii a rehabilitaci.  Mnoho pacientů bude mít problém s hybností do konce svého života. Některým z nich hrozí amputace – a to v případě, pokud jim nebude v Gaze poskytnuta dostatečná léčba, anebo pokud si nezajistí potřebné povolení k léčbě mimo pásmo Gazy.


Během demonstrací byl postřelen i jedenáctiletý Yahua Yaseen. © Laurie Bonnaud

Lékaři bez hranic vzhledem k tomuto masivnímu přílivu pacientů posílili své kapacity, navýšili počet lůžek ve svých pooperačních klinikách, najali a proškolili další zdravotnický personál. Brzy otevřou čtvrtou kliniku ve střední části pásma Gazy. V reakci na tuto krizi Lékaři bez hranic vyslali tým chirurgů se specializacemi na cévní, ortopedickou, rekonstruktivní chirurgii a anesteziology, aby operovali, případně reoperovali nejzávažnější případy. Tento tým momentálně působí společně s palestinským zdravotnickým personálem ve veřejných nemocnicích Al-Šífa a Al-Aksa.

{{{ labels.morehistories }}}