01 Bře 19 17 Květen 22

Druhé centrum pro léčbu eboly v D. R. Kongo se stalo terčem útoku. Lékaři bez hranic pozastavují své aktivity

Lékaři bez hranic pozastavili své aktivity v centru pro léčbu eboly ve městě Butembo v konžské provincii Severní Kivu. Učinili tak poté, co se zdravotnické zařízení stalo terčem útoku. Za několik dnů to bylo druhé napadení centra pro léčbu eboly v regionu, který je v současné době epicentrem epidemie krvácivé horečky eboly. O tři dny dříve neznámí útočníci napadli ebolové centrum v sousední oblasti.

Neidentifikovaní útočníci 27. února zapálili v centru pro léčbu eboly v Butembu některé prostory a vozy. Požár se podařilo uhasit, ale zdravotnické týmy musely okamžitě přestat poskytovat lékařskou péči pacientům. V době útoku se v zařízení nacházelo 57 pacientů, u patnácti z nich byla potvrzena ebola. Centrum pro léčbu eboly provozovali Lékaři bez hranic společně s konžským ministerstvem zdravotnictví.

Incident se odehrál jen několik dní po jiném útoku na centrum pro léčbu eboly, které rovněž podporovali Lékaři bez hranic. Útočníci napadli 24. února zdravotnické zařízení v Katwě, částečně vyhořelo. I tam museli Lékaři bez hranic pozastavit svou práci. Z bezpečnostních důvodů evakuovali týmy z oblasti a bude následovat důkladná analýza rizik spjatých s dalším poskytováním zdravotní péče na místě (více o tomto útoku zjistíte zde).

„Tyto útoky na zdravotnická zařízení nás hluboce zarmoutily. Nejenže ohrozily životy našich spolupracovníků, ale vystavily nebezpečí i ty nejzranitelnější, o které se staráme: pacienty. Ve světle těchto dvou násilných útoků nemáme jinou možnost, než pozastavit do odvolání naše aktivity. Pro nás zdravotníky je velmi bolestné muset za sebou nechat pacienty, jejich rodiny a další členy komunity v takto kritickém okamžiku zásahu proti ebole,“ vysvětluje Hugues Robert, koordinátor krizového zásahu Lékařů bez hranic.

Žádný pacient ani nikdo z personálu zařízení nebyl při útoku na centrum pro léčbu eboly v Butembo zraněn. Během útoku v Katwě zemřel blízký jednoho z pacientů, pravděpodobně když se pokoušel utéct. Oba dva útoky byly pro pacienty, jejich příbuzné i zaměstnance traumatizující.

Další projekty zaměřené na ebolu v regionu pokračují

Lékaři bez hranic mají v Severním Kivu další projekty zaměřené na léčbu eboly, které v současné době pokračují, a to ve městech Kayna a Lubéru. Kromě toho provozují dvě izolační centra v provincii Ituri, konkrétně ve městech Bwana Sura a Bunia. Ve městě Goma pak podporují přípravy na krizovou situaci – posilují kontrolní mechanismy a zajišťují, aby na místě byla dostatečná kapacita pro izolaci případů s podezřením na ebolu.  

Za necelých sedm měsíců epidemie eboly v konžských provinciích Severní Kivu a Ituri zdravotníci potvrdili 879 případů této krvácivé horečky, 553 lidí zemřelo. Současná epidemie eboly je největší v historii Demokratické republiky Kongo, druhá největší celkově (po rozsáhlé epidemii eboly v západní Africe před lety). V D. R. Kongo je ebola už podesáté, poprvé se však šíří v konfliktní oblasti. To (mimo jiné) zásah proti této krvácivé horečce ztěžuje.

{{{ labels.morehistories }}}