26 Úno 19 26 Úno 19

Centrum pro léčbu eboly Lékařů bez hranic se stalo terčem útoku. Zůstává zavřené

Katwa – 26. února 2019 – Lékaři bez hranic se rozhodli pozastavit své aktivity v centru pro léčbu eboly v Severním Kivu. K nelehkému rozhodnutí dospěli poté, co zdravotnické zařízení ve městě Katwa napadli neznámí útočníci a částečně vyhořelo. Pozastavení činnosti vážně omezí přístup k nezbytné lékařské pomoci. Zároveň musíme konstatovat, že pokud zásah proti ebole místní komunita neakceptuje, hrozí, že selže.

V neděli 24. února v deset hodin večer napadli neidentifikovaní útočníci centrum pro léčbu eboly Lékařů bez hranic ve městě Katwa. Nejprve na zařízení házeli kameny, poté část centra zapálili a zničili pokoje a vybavení. Bratr jednoho z pacientů zemřel, údajně poté, co se snažil z místa utéct. Přesné okolnosti jeho smrti v tuto chvíli nejsou jasné.

„Tento útok byl traumatický pro pacienty, jejich příbuzné a zaměstnance, kteří byli v té době v zařízení. Podařilo se nám přemístit všechny čtyři pacienty, u nichž byla ebola potvrzena, i šest dalších pacientů s podezřením na ebolu do nedalekých léčebných center. Nicméně tento útok ochromil našich schopnost reagovat v epicentru šíření (eboly),“ uvedl Emmanuel Massart, koordinátor krizového zásahu Lékařů bez hranic v Katwě.

„Ačkoliv důvody, které vedly k útoku nejsou známé, takové násilí je nepřijatelné. Nicméně víme, že těm, kteří se podílejí na boji s ebolou – včetně Lékařů bez hranic –se nepodařilo získat důvěru velké části populace. Všichni, kteří se tohoto zásahu účastní, musí změnit svůj přístup a skutečně se zabývat rozhořčením a strachem místních komunit,“ podotkla Meinie Nicolai, ředitelka Lékařů bez hranic, která je v současné době v Severním Kivu.

Předchozí výskyty eboly ukázaly, jak důležité je přijetí místními komunitami. Bez jejich důvěry, zůstávají nemocní a mrtví ukryti a hrozí, že zdravotníkům bude někdo vyhrožovat nebo je napadne.

Více než šest měsíců od prvního výskytu eboly v konžských provinciích Severní Kivu a Ituri, není epidemie této krvácivé horečky pod kontrolou. Virus se prokázal u více než 870 pacientů, přes 540 lidí zemřelo. Šíření nemoci se částečně podařilo zastavit v původních epicentrech (v Mangině a Beni) a některých dalších místech jako je Tchomia, Mutwanga a Masereka. Epidemie se však rozšířila ze čtyř do devatenácti zdravotnických zón. Lidé v komunitách stále umírají, někteří se virem nakazí ve zdravotnických zařízeních, a většina nových případů nesouvisí s dosud známými řetězci přenosu.

Lékaři bez hranic v současné době pokračují v zásahu proti ebole v Butembu, Bunii, Bweně Suře, Kayně a Bieně.

Současná epidemie eboly je největší v historii Demokratické republiky Kongo, druhá největší celkově (po rozsáhlé epidemii eboly v západní Africe před lety). V D. R. Kongo je ebola už podesáté, poprvé však v konfliktní oblasti. To zásah proti ebole ztěžuje.

{{{ labels.morehistories }}}