© Juan Haro
16 Květen 19 08 Led 20

Čad: Epidemii spalniček vyhlášenou v květnu 2018 se stále nedaří dostat pod kontrolu

Některé části země včetně hlavního města N’Djamena stále zápasí s epidemií spalniček, která nejenže trvá už rok, ale nyní navíc narůstá na intenzitě. Aby dostal nemoc pod kontrolu, mezinárodní tým Lékařů bez hranic provedl rozsáhlou očkovací kampaň v oblasti Am Timan. Celkem před potenciálně smrtelnou chorobou naočkoval 107 000 dětí.  

Podle krizové koordinátorky Lékařů bez hranic Theresy Berthold se v Čadu spalničky obvykle objevují na jaře a ustávají, jakmile v červnu začínají deště. Dodává ale, že v roce 2018 se spalničky šířily dál.

Epidemie, která byla oficiálně v Čadu vyhlášena v květnu 2018, zasáhla 69 ze 126 oblastí státu. Během ledna 2019 epidemie ještě nabyla na síle a jen za první tři měsíce roku 2019 je evidováno 9 000 případů a 68 obětí. To znamená velký nárůst oproti předchozímu roku, kdy se podle tamního ministerstva zdravotnictví od května do prosince objevilo 5 336 případů a 96 lidí zemřelo.


Šestiletá Zara z oblasti Am Timan se nakazila spalničkami od svých kamarádů. Třetí den nemoci má horečku, dýchací obtíže a nemůže se hýbat. © Juan Haro

Právě v reakci na intenzitu situace dorazila do Am Timanu v lednu Čadská  jednotka krizového nasazení Lékařů bez hranic (CERU). Během čtyř týdnů tam 150 pracovníků Lékařů bez hranic naočkovalo 107 000 dětí. Krizový tým také pomáhá s léčbou pacientů v nemocnici v Am Timanu a třech dalších zdravotních centrech, která poskytují bezplatnou péči. Za první tři měsíce roku ošetřili Lékaři bez hranic v Am Timanu 1 677 dětí s komplikovaným průběhem nemoci.

Ve dnech, které předcházely očkovací kampani, navštívil zdravotnický tým také místní komunity včetně oblasti, kde žije nomádské obyvatelstvo, aby informoval o ochraně proti spalničkám. „Mnoho nomádských otců z oblastí vzdálených několik kilometrů přivedlo své děti k očkování, když se o něm od našeho týmu dozvěděli,“ uvedla krizová koordinátorka. „Jeden z nich nás poté vzal do své komunity, abychom tam mohli naočkovat všechny děti.“

Ještě v hlavním městě N´Djamena proměnili Lékaři bez hranic své výživové centrum zřízené v červenci 2018 na lůžkovou jednotku pro děti postižené spalničkami. Posílili rovněž podporu zdravotnických zařízení při léčbě spalniček – ve 21 centrech podporovaných Lékaři bez hranic se dosud léčilo přibližně 1 500 pacientů. Pomocí sítě 270 komunitních zdravotníků podporují Lékaři bez hranic také aktivní vyhledávání nemocných, aby děti nemocné spalničkami dostaly lékařskou péči včas.


Mahamad Abu se dozvěděl o očkovací kampani, když šel pro vodu. Mluvil s rodiči dětí ve své komunitě a další den jich devět přivedl k očkování.

Očkovací kampaň Lékařů bez hranic není jediná, která se v Čadu za poslední rok konala. Nicméně dosavadní postup pro zabránění šíření nemoci ze strany státu se zdá být nedostačující.

Pro dosažení kolektivní imunity je potřeba naočkovat 95 % dětí. Toho Čad zdaleka nedosáhl, podle tamních úřadů prodělalo očkování proti spalničkám 37 % dětí mladších pěti let, jen přibližně čtvrtina z nich je přitom plně imunizovaná proti běžným dětským onemocněním.

„Pro zastavení epidemie je důležitý společný postup ministerstva zdravotnictví a mezinárodních organizací,“ říká Martin Braaksma, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Čadu. „Bez celostátní očkovací kampaně zaměřené na všechny děti mladší pěti let bude ohroženo zdraví stovek tisíc nezletilých, u nichž se očekává sezónní podvýživa v „období hladu“ přicházejícím v červnu nebo červenci. V zemi by se měla zavést také bezplatná léčba spalniček.“

Podvýživa a spalničky jsou smrtelná kombinace, neboť spalničky zhoršují podvýživu a imunita oslabená podvýživou může zhoršit průběh spalniček, což zvyšuje riziko úmrtí.

Podle Braaksmy se dá budoucím epidemiím spalniček předcházet pouze dosažením momentu plné imunizace. Jen tak lze vystoupit z bludného kruhu, kvůli kterému se v ohrožení ocitají životy tisíců dětí.  

Lékaři bez hranic působí v Čadu již 37 let. Jejich Čadská jednotka krizového nasazení bezprostředně reaguje na krizové situace, jako jsou epidemie, poskytuje bezplatnou kvalitní léčbu a provádí krizové očkovací kampaně. Lékaři bez hranic vedou zdravotnické projekty také v Moissale v regionu Mandoul.  

{{{ labels.morehistories }}}