© Yesika Ocampo / Lékaři bez hranic
30 Květen 23 02 Čvn 23

Americký sen není takový, jaký si ho lidé představují

Daniela je matka desetileté dcery a také migrantka. Po vysilující a nebezpečné cestě se jí nakonec podařilo dostat do USA. Ani tam ale obtíže rozhodně nekončí.

Cesta do USA pro mě byla plná utrpení. Dokonce během ní po nás stříleli. Na cestu jsme se vydaly s mou desetiletou dcerou. Spaly jsme v horách, měly jsme hlad i žízeň. Ušly jsme velké vzdálenosti. Musely jsme i utíkat. Přes řeku Rio Bravo jsme se přeplavily na voru. A nakonec jsme se do USA nedostaly.

Poslali nás zpátky do Mexika, do tábora La Plaza de las Américas. Nacházel se poblíž mostu vedoucího přes hranice ve městě Reynosa ve státě Tamaulipas. Před tím, než tam přišli migranti, to bylo krásné velké náměstí.

Strávila jsem tam sedm měsíců. Za tu dobu jsem poznala mnoho lidí, dařilo se mi jim pomáhat. Každému migrantovi jsem například přidělovala lékárničku. Jmenovali mě místním lídrem, byla to velká čest. Když nastal čas, abych odjela do USA, bylo smutné se se všemi rozloučit.

Celá ta cesta je velmi riskantní. Člověk pociťuje strach, paniku, smutek. Říkám vám, pořádně si to rozmyslete. I tady je to pořád velmi těžké. Tím, že se sem člověk dostane, to nekončí. Naopak, je to začátek zcela nové etapy života.

Je třeba pokračovat v azylovém řízení, platit právníka, velmi tvrdě pracovat, protože veškeré papírování je hodně drahé. Sehnat si práci je náročné a bez papírů vám moc nezaplatí. Děti si musí ve škole zvyknout na nový způsob výuky. Těžké je zkrátka všechno. Americký sen není takový, jaký si ho lidé představují. Musíte toho hodně obětovat, abyste se posunuli dál.

Obyvatelé Střední a Jižní Ameriky jsou nuceni prchat před krutým násilím a chudobou. Přitom se podél migrační trasy do Spojených států a Mexika stávají oběťmi dalšího násilí. Hrozí jim vraždy, únosy, vykořisťování. Nemají přístup k základní lékařské péči. Čelí agresivním deportačním nařízením, která neberou v úvahu fakt, že tito lidé potřebují pomoc a ochranu. Pomáháme jim podél celé migrační trasy právě proto, že to jsou lidé v nouzi, ne proto, že to jsou migranti.

Migrace je globální jev, který nikdo z nás nemůže zastavit. I když se jmenujeme Lékaři bez hranic, neříkáme, že by se měly zrušit hranice. Bojujeme za životy lidí. Nikdo by na cestě za bezpečím a lepším životem neměl trpět nebo umřít.

{{{ labels.morehistories }}}